„Támogassa
A lényeg

Orbán: A baloldal veszélyes, mint a háború és a járvány, Márki-Zay szerint Orbán önzése a történelem rossz oldalára visz

15/03/2022 18:54

| Szerző: Klubrádió

Március 15-én a Duna két partján tartotta rendezvényét a kormányoldal és az ellenzék. Orbán Viktor a Kossuth téren kerülte Oroszország elítélését, de a baloldalnak nevezett ellenzéket vádolta azzal, hogy háborúba akarja sodorni Magyarországot. Szerinte még egy választás előtt se "nézett ki" ilyen jól a Fidesz. Márki-Zay Péter a Műegyetem előtt azt mondta, egy ember kisajátította az országot 12 éve, megmérgezte a nemzet szót. Saját vezetőnk önzése és hatalomvágya miatt kerültünk vissza a történelem rossz oldalára – jelentette ki.

Miután a Békemenetnek nevezett kormánypárti rendezvény megérkezett a Fidesz nagygyűlésének helyszínére, a Kossuth térre, Orbán Viktor megtartotta március 15-i beszédét. "Talán még sohasem néztünk ki olyan jól, mint éppen ma" – mondta a miniszterelnök a Fidesz választási esélyeiről. 

Orbán azt mondta, aki a békét akarja, az a Fideszre szavaz. Kerülte Oroszország említését, de a baloldalnak nevezett ellenzéket vádolta azzal, hogy háborúba akarja sodorni Magyarországot. Ukrajna orosz invázióját azonban nem ítélte el, annyit mondott, hogy vannak országok, amelyek háborúval akarják elérni a céljaikat, miközben a legjobb háború az, amelyet sikerül elkerülni.

Nagyjából ezzel egyidőben kezdődött az ellenzék ünnepi, kormányváltónak nevezett nagygyűlése a Műegyetem rakparton. Az első felszólaló Iványi Gábor lelkész volt, aki a kormányfő első két gyerekét keresztelte, és akinek intézménye ellen a napokban NAV-os akció indult. Szerinte a miniszterelnök évek óta részt vesz az Ukrajna elleni agitációban. Most pedig, hogy megindult az orosz hadsereg, egyszerre csak „gatyás békegalambbá változott át, úgy folytatja az árulást”. Nemzeti szégyen, hogy Orbán Viktor fogadkozik, hogy nem fogjuk megsegíteni a szomszéd nemzet harcát a függetlenségéért és a szabadságáért – mondta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője.

Utána ellenzéki pártvezetők bemutatták az Egységben Magyarországért 12 pontját, majd következett a lengyel vendég – ezúttal nem a kormány mellett, hanem épp az ellenkező oldalon. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke (ez az a szervezet, ahol a Fideszt előbb felfüggesztették, majd kilépett, mert nem nagyon volt maradása) azzal kezdte: a '48-as lengyel hős, Bem tábornok ma az ellenzékkel lenne, és nem "a másik rendezvényen".

"Ne higgyék el, hogy a Putyin előtti kapituláció a biztonság kulcsa. Csak akkor tudunk ellenállni a putyini agressziónak, ha egész Európában el tudjuk távolítani a hatalomból azokat a politikusokat, akik ezt állítják" – mondta a lengyel mérsékelt jobboldali Polgári Platform elnöke, a Fidesszel jó viszonyt ápoló kormánypárt, a PiS legnagyobb ottani vetélytársának vezetője. Nem véletlen, hogy Orbán neki is odaszúrt, nem is fogta vissza magát, szerinte Tuskot „a lengyelek is szégyellik”.

Az ellenzék nagygyűlését a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter zárta, aki történelmi keretbe ágyazta a helyzetet. Azt mondta, 33 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem egyetlen arc, egy ember kisajátította az országot 12 éve, megmérgezte a nemzet szót. Ezúttal nem külső kényszer, nem bennünket leigázó nagyhatalom, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya miatt kerültünk vissza a történelem rossz oldalára – jelentette ki. Egyetlen jó választásunk van, a Kelettel szemben Európa – hangsúlyozta.

Az ellenzéki rendezvényről a Klubrádió élő videóban is beszámolt: