„Klubrádió
Reggeli gyors

2023: Orbánnak majd azokkal kell barátkoznia, akiken évekig gúnyolódott

22/12/2022 08:21

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

"Magyarország erős embere" nem tud gazdasági fordulatot elérni az Unió pénzügyi támogatása nélkül, visszakoznia kell a legpopulistább intézkedéseiből, és komoly reformokat kell megvalósítania, mert a kormányfő már Magyarországon sem kikezdhetetlen. De változtatni fog-e? Izrael engedett az orbánizmus rossz befolyásának, Netanjahu szégyentelenül újrahasznosította a Fidesz 2014-es propagandáját. És mi lesz 2023 két legforróbb témája? Nemzetközi lapszemle.

2022. december 22. Lapszemle 20221222/KárpátiJános
05:50
00:00

Orbán Viktor magyar miniszterelnök – a zord gazdasági válság, a nyughatatlan lakosság és az ország külföldi tőkeigénye fogságában – azzal fogja tölteni 2023-at, hogy barátkozzon azokkal az európai uniós partnerekkel, akiken éveken át gúnyolódott – írja Pierre Briancon francia újságíró a Reuters kommentárjában.

Orbán Viktor Brüsszelben
 
V4-ek az EB elnökénél
 
Brüsszel, 2020. szeptember 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Andrej Babis cseh (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) találkozója az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. Igor Matovic szlovák kormányfőt a visegrádi országok (V4) soros elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország kormányfője képviseli a találkozón. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
 

 

A szerző arról ír, hogy a Covid-járvány és az ukrajnai háború keményebben sújtotta a magyar gazdaságot, mint a szomszédokét. Az infláció az EU átlagának több mint kétszeresére emelkedett, a GDP növekedése az IMF előrejelzése szerint az idei 5,7 százalékról jövőre 1,8 százalékra zsugorodik, a forint pedig 2022-ben 13 százalékkal, a világjárvány előtti árfolyamhoz képest 18 százalékkal gyengült az euróval szemben. A 2010 óta hatalmon levő Orbán kényelmes parlamenti többséget szerzett az áprilisi választáson, de októberben diákok és oktatók ezrei vonultak az utcára, tiltakozva a szárnyaló árak mögött leszakadó bérek miatt.

Magyarország erős embere nem tud gazdasági fordulatot elérni az Unió pénzügyi támogatása nélkül – vélekedik Briancon, és ismerteti a források befagyasztásával kapcsolatos adatokat, annak tulajdonítva Brüsszel eljárását, hogy Magyarország vonakodik enyhíteni az emberi jogokat és a bírói függetlenséget korlátozó jogszabályokon. Orbánnak az EU-források nélkül visszakoznia kell a leginkább populista intézkedéseitől. Ahhoz pedig, hogy igényelhesse az uniós pénzeket, olyan komoly reformokat kell megvalósítania, amelyek meggyőzik az EU-t arról, hogy a pénz nem a barátok, illetve Fidesz-közeli üzletemberek zsebében fog kikötni, írja az újságíró, aki szerint Orbán hazai népszerűsége már nem tűnik kikezdhetetlennek, és a gazdasági káosz kockázata erősen fogja őt ösztönözni arra, hogy feladja illiberális álláspontjának legkihívóbb elemeit.

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu egymást támogató viszonyáról írt cikket az EUObserverbe Azriel Bermant, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének vezető kutatója, valamint Tusor Anita, az intézet kutatási asszisztense. „Azoknak, akik hosszú időn át csodálták és támogatták Izraelt, mint a demokrácia közel-keleti világítótornyát, jó okuk van sajnálkozni amiatt, hogy Izrael engedett az orbánizmus rossz befolyásának” – írja a szerzőpáros.

Bermant és Tusor hivatkozik az Átlátszó nevű portál értesülésére, miszerint a nyáron a Fidesz tanácsadói Izraelbe látogattak, hogy Netanjahu választási küzdelmét segítsék. Netanjahu pedig szégyentelenül újrahasznosította a Fidesz 2014-es kampányában hangoztatott propagandát. Az EUObserver szerzői szerint a két politikai vezető közötti párhuzamok megmutatkoznak abban, hogy a kampány során befeketítették a politikai ellenlábasokat és az etnikai kisebbségeket, kétségbe vonták azok legitim voltát, kísérletet tettek arra, hogy szájkosarat tegyenek a független igazságszolgáltatásra, a vallást a nacionalizmus hirdetésére használták fel, és ami talán a legzavaróbb, erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy bevonják a szélsőjobboldali pártokat, saját hatalmuk megszilárdítása végett.

Az a tény pedig, hogy Magyarországnak nem kellett jelentős árat fizetnie illiberális politikájáért, csak felbátorította Netanjahut és a Likud pártot, hogy lemásolja az Orbánt olyannyira jól szolgáló modellt. Ez azért fontos, mert ha az EU képtelen megfékezni a hatalommal való magyarországi visszaéléseket, azzal olyan jelzést ad más illiberális vezetőknek, hogy szintén megengedhetik maguknak a demokrácia elleni támadásokat – figyelmeztet Azriel Bermant és Tusor Anita.

A cikk szerint alkotmányellenes az a terv, hogy Izraelben a legfelső bíróság felülbírálatára használják fel a Knesszetet. A Likud és szövetségesei a Fideszt utánozva a bírák kiválasztási módjának a megváltoztatására törekednek, és be akarják hozni a tisztán politikai kinevezéseket. Orbán nagyon hasznossá vált Netanjahu számára azzal, hogy akadályozza a konszenzus kialakítását az EU-n belül – írják az EUObserver vendégkommentátorai, akik szerint ennek nyomán a hivatalba lépő új izraeli kormány várhatóan nagyon kemény irányvonalat fog érvényesíteni a palesztinokkal szemben.

Netanjahu választási győzelme – jegyzi meg a szerzőpáros – olyankor jelent megerősítést Orbán illiberális orientációja számára, amikor az egyébként máshol a világban kudarcokat élt meg, így vereséget szenvedett Brazíliában Jair Bolsonaro, és rosszul szerepeltek az amerikai félidős választásokon a Trump által támogatott republikánus jelöltek.

A Handelsblattban Wolfgang Ischinger, Németország volt washingtoni nagykövete elemezte a jövő évet, szerinte 2023 két fő geostratégiai gyújtópontjának az ukrajnai háború és az iráni tiltakozási hullám ígérkezik. A nemzetközi közösségnek – írja Ischinger – választ kell találnia arra, hogy igent vagy nemet mondjon Ukrajna NATO-tagságára, valamint arra is, hogy Iránnal kapcsolatban az atomalku feltételeihez igazodjon-e, vagy pedig szigorítsa a szankciókat az emberi jogok megsértése miatt.