„Klubrádió
A lényeg

Závecz: Hajszállal vezet az ellenzék

24/06/2021 21:36

| Szerző: Klubrádió

Míg a Jobbik stagnál, a DK erősödött valamelyest. Ettől eltekintve változatlan eredményekről beszélhetünk.

A Závecz Research aktuális felmérését közölte a hvg.hu, ami bár világrengető újdonságot nem mutatott, azért vannak érdekes fejlemények: megállt a Jobbik emelkedése, sőt, egy százalékkal kevesebb támogatója lett. Ez azt jelenti, hogy mivel a DK egy százalékot emelkedett, ezért már ez a két párt a legnépszerűbb az ellenzéki térfélen 12-12 százalékkal a választókorú népességben.

A Fidesz továbbra is vezet, 34 százalékon áll.

A ellenzéki párt táborának mérete nem módosult az elmúlt egy hónapban: az MSZP és a Momentum 6-6 százalékos, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll. A Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk is úgy áll, mint májusban – 1-1 százalékon. A pártnélküliek aránya 24 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában is a Fidesz a legerősebb, 46 százalékkal. A második helyen a DK áll 17 százalékkal, őket követi a Jobbik, 16 százalékkal. Az MSZP-nek és a Momentumnak 7-7 százaléka van, az LMP-nek és a Párbeszédnek

2-2 százaléka. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt itt is azonos támogatottságot ért el, az aktív szavazók 1-1 százaléka támogatja.

Az ellenzéki és a kormánypárti lista támogatottsága viszont gyakorlatilag változatlan: a hat együttműködő párt és a Fidesz-KDNP listái közül előbbi valamivel jobb eredményt ért el, 39 százalékos támogatottságról van szó, a Fideszé 37. A biztos választók körében is szoros az eredmény, 50 százalék az ellenzéki, 47 százalék a Fidesz-KDNP listájára szavazna.