„Klubrádió
A lényeg

WHO: jók az oltások az omikron mutációja ellen

8/12/2021 07:23

| Szerző: Klubrádió

Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is – közölte Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti igazgatója. Az AFP-nek adott interjút idézve az MTI azt írta: Nagyon hatékony oltóanyagok állnak rendelkezésünkre, amelyek bizonyították erejüket az eddigi összes variánssal szemben, ami a súlyos megbetegedést és kórházba kerülést illeti, és semmi okunk azt gondolni, hogy ez most máshogy lesz.

Ebola - Kongó
 
Ebola - Kongó
 
Genf, 2019. május 3. Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi vészhelyzeti programjának vezetője sajtótájékoztatót tart a kongói ebolahelyzetről a világszervezet genfi székházában 2019. május 3-án. A Kongói Demokratikus Köztársaságban átlépte a másfél ezret az ebolás megbetegedések száma 2018. július vége óta. MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini
Fotó: Martial Trezzini
 

 

Bár az omikron variáns esetében még csak a vizsgálatok kezdeti szakasza tart, és óvatosan kell elemezni az adatokat, de a vészhelyzeti igazgató szerint a variáns eddig viselkedése nem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrikában egyes helyeken enyhébb tünetekről számoltak be.

A Bloomberg Newst szerint dél-afrikai kutatók bejelentették, a Pfizer/BioNTech-vakcina részleges védelmet nyújt az omikron variánssal szemben, amit emlékeztető oltásokkal erősíteni lehet.