„Klubrádió
A lényeg

Vidnyánszky: Téboly, hogy szankcionálják a Putyin-tól le nem határolódó művészeket

23/05/2022 10:23

A Nemzeti Színház igazgatója a Hír TV-nek katasztrofálisnak és nagyon hibás történetnek mondta a Margitszigeti Szabadtéri Színpad döntését, hogy szankcionálják a Putyintól el nem határolódó "orosz művészeket".

Sajtótájékoztató a Jelen/Lét Fesztiválról
 
Vidnyánszky Attila
 
Budapest, 2020. szeptember 30. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. MTI/Koszticsák Szilárd (Részlet)
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ugyanis lemondta az ukrán-amerikai Valentina Lisitsa zongorakoncertjét, mert május 9-én, a Győzelem napján az oroszok által elpusztított és megszállt Mariupolban lépett fel. A színház szerint pedig ezzel a fellépésével Lisitsa, a világ nemzeteinek álláspontjával szemben, egyértelműen kinyilvánította az orosz agresszor melletti szimpátiáját.

Vidnánszky szerint a Margitszigeti Színhát döntése „a Nyugaton tomboló téboly, azaz eltörléskultúra következménye”. Hozzátette, a háborút borzalmasnak tartja. "A MITEM-en ukrán napot szerveztünk. Ezzel együtt az orosz kultúra értékeit, az orosz művészek nagyságát megkérdőjelezni nem lehet. Ha elindulunk egy ilyen úton, akkor két perc múlva kiradírozzuk a történelmünket, a múltunk nagy alkotásait” – idézte a Hvg.hu Vidnyánszkyt.

Lisitsát nem először tiltják le, 2015-ben a Torontói Szimfonikus Zenekar is törölte a koncertjeit, miután az ukrajnai orosz szeparatisták melletti szimpátiájáról posztolt a közösségi médiában, olvasható a Wikipedián.