„Klubrádió
A lényeg

Végrehajtókat küld a NAV a fővárosi roma önkormányzathoz

22/03/2023 10:58

| Szerző: Klubrádió

150 millió forintot próbálnak behajtani.

A Hvg.hu értesülése szerint csütörtök reggel újra kiszállnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtói a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) irodájához. Nem először próbálkoznak, március 8-án nem jutottak be, mert zárva volt. Elvileg most várni fogják őket. 

Az FRNÖ nagyjából 220 millió forinttal tartozik, ebből 150 milliót hajtana be most a NAV, illetve a szervezet mérlegét, éves beszámolóját és más gazdálkodási dokumentumokat is begyűjtenének. A bő 150 milliós tétel korábban kiutalt költségvetési pénz, azért kell visszafizetnie a szervezetnek, mert jogosulatlanul és szabálytalanul vett fel normatív támogatást egy korábban általa fenntartott szakképző iskola után.

 
 MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely // kép részlete
 

Az iskolát még 2014-ben vette át a nemzetiségi önkormányzat, már az átadás-átvételkor kiderült: több tízmilliós tartozása van, amit rendezni kell, az iskola számviteli politikája hiányos és kozmetikázhatta a mérlegét is. Sőt, az államkincstár már akkor 732 ezer forintnyi, jogosulatlanul felvett oktatási normatív támogatás visszafizetését rendelte el.

Az iskola 2018-ban megszűnt, de az ügy azóta is szerepet játszott a nemzetiségi önkormányzat összes vezetőjének távozásában. A NAV 2020-ban zárolta a számlájukat, így ellehetetlenült a szervezet gazdálkodása. Nemrég választotttak új elnököt. Abházi József ígéri, hogy mindenben segíti a főváros átláthatósági biztosának és a NAV-nak is a munkáját. Az állam anyagi támogatására is számít, mivel enélkül képtelenek úrrá lenni a csődhelyzeten.