„Klubrádió
A lényeg

Varga: Az uniós pénzek hiánya legalább fél százalékkal visszavetette a GDP-t

14/03/2023 11:11

| Szerző: Klubrádió

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az Európai Unió a források visszatartásával rontja a magyar versenyképességet.

2022-ben 4,6 százalékkal nőtt a magyar GDP, Varga Mihály pedig most az EU pénzügyminisztereinek tanácskozása előtt Brüsszelben arról beszélt: ha megkaptuk volna az EU helyreállítási forrásait, 5 százalék fölötti lett volna a növekedés – írja a hvg.hu.

A miniszter szerint "a források visszatartásával az Európai Bizottság rontotta a magyar versenyképességet, ezzel beleszólt a tagállamok közötti gazdasági versenybe".

Szerinte a helyreállítási alap (vagyis a járvány utáni gazdasági talpraállásra szánt uniós keret) nem is váltotta be minden kezdeti ígéretét, a Pénzügyminisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság értékelése az ilyen EU-pénzek felhasználásának első két évéről „indokolatlanul pozitív”.

A közös hitelfelvételt is kritizálta a pénzügyminiszter. Mint mondta, lehetnek ennek is hátulütői, például az, hogy kimerülhetnek a hitelpiacok, így aztán az egyes tagállamok önállóan kevesebb hitelhez juthatnak. Arra pedig már nem tért ki, hogy ha benne van egy tagállam a közös uniós hitelfelvételben, akkor nem is kell annyira sok hitelt felvennie egyedül.