„Köszönjük,
A lényeg

Ürüléket kentek szét az iváncsai akkugyár mosdójában a kirúgott kirgiz munkások

15/05/2024 11:14

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap derült ki, hogy az SK On iváncsai, egyelőre még csak tesztüzemben működő akkumulátorgyárából több mint 600 főt – a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetsége szerint több mint ezret – bocsátottak el. Ebben a körben kirgiz vendégmunkásoknak és a kölcsönzött munkaerőnek intettek búcsút, ami hidegzuhanyként érte a dolgozókat.

A döntésnek azonban a vendégmunkások nem örültek. A vendégmunkások, a bejelentésre reagálva, ürülékkel kenték össze az összes mosdót – érzékeltette az elbocsátások utáni indulatokat a Magyar Hangnak a szakszervezet elnöke, Székely Tamás.

Úgy tudni, további leépítés is várható, a magyar vezetés pedig azért lobbizik, hogy a magyar munkavállalókat ne küldjék el. Az elbocsátások mögött az akkumulátorok iránti kereslet visszaesése áll, ahogy azt a cég is elismerte az RTL megkeresésére.

Míg 2021-'22-ben volt egy eufória a lítium akkumulátoros elektromos autókkal kapcsolatban, ennek mára vége van. Az egész világon vége van – mondta Győrffy Dóra közgazdász, a Corvinus Egyetem professzora a Megbeszéljükben az iváncsai elbocsátások kapcsán.

Jávor Benedek pedig hétfőn arról beszélt az Esti gyorsban, hogy az iváncsai elbocsátásokból világosan látszik, hogy az a gazdaságpolitikai elképzelés, amire a kormány felépítette a magyar gazdaság jövőjét, az egy nagyon ingatag, nagyon veszélyes és nagyon kockázatos út.