„Klubrádió
A lényeg

Űrben termelt áramot küldtek a Földre

6/06/2023 08:51

| Szerző: Klubrádió

A Caltech tudósai olyan technológiát fejlesuztenek, amellyel újra értelmezhetjük a zöldenergia fogalmát. Az űrben elhelyezett napelemek elviekben környezetszennyezés nélkül, a nap 24 órájában gyűjthetnék az energiát.

A Caltech mérnökei egy olyan rendszert fejlesztettek ki, ami új fejezetet nyithat a zöldenergiában. A jövőben olyan területekre is lehetne energiát juttatni, ahová jelenleg nem, vagy csak nagyon nehezen lehetséges – írja a hvg.hu.

Az alapötlet, hogy a világűrben elhelyzett napelemek által gyűjtött energiát valamilyen formában a Földre továbbítsanak. Az elképzelés elméletben duplán hatékony: nemcsak azért, mert így környezetszennyezés nélkül előállított energiához lehetne hozzájutni, hanem azért is, mert a világűrbe telepített napelemek a nap 24 órájában üzemelhetnének.

A technológián a világ több pontján is dolgoznak. Japán mellett nemrég az Európai Űrügynökség is bejelentette, hogy szeretne egy ilyen rendszert kiépíteni, az amerikai Caltech, azaz a Kaliforniai Technológiai Intézet pedig ősszel adott hírt egy űrbéli napelemfarm installálásáról.

A kaliforniai kutatók most bejelentették: a világon először sikerült megvalósítaniuk ezt az elképzelést, vagyis továbbították a panelek által megtermelt energiát a Földre.