„Köszönjük,
A lényeg

Újra megnyitották az izraeli légteret

14/04/2024 11:44

| Szerző: Klubrádió

Előzőleg éjjel sikerült elfogni, időben az Irán által kilőtt mintegy 300 rakéta és drón nagy részét.

Izrael nagyobb károk és súlyos áldozatok nélkül hárította el Irán légitámadását. A mintegy 300 rakéta és drón 99 százalékát, vagyis a döntő részét még azelőtt megsemmisítették, hogy izraeli területre értek volna. A 30 robotrepülőgépből 25-öt semlegesítettek a levegőben, és a több mint 120 ballisztikus rakéta közül csak néhány ért földet Izraelben, kisebb károkat okozva egy légibázison. Úgy tudni, egy tízéves fiú megsebesült a Negev-sivatagban egy elfogás után lehulló repesztől.

Korábban még nem fordult elő, hogy Irán saját területéről támadja a zsidó államot. Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét – közölte mára virradóra Joe Biden, miután Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel beszélt telefonon. Az amerikai elnök határozottan elítélte az iráni támadást és megerősítette országa, ahogy mondta, sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. Azt is jelezte, hogy mára összehívja a hét legfejlettebb ipari ország tanácskozását egy egységes diplomáciai válasz kidolgozására.

A G7-ek olasz elnöksége ma kora délutánra hívta össze a videokonferenciát a vezetők szintjén – derült ki azóta a római kormány rövid közleményéből. Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal, de nem habozik megvédeni csapatait a Közel-keleten és támogatni fogja Izraelt – jelentette ki a védelmi miniszter, Lloyd Austin, aki azt mondta Washington elítéli Irán vakmerő és példátlan támadásait Izrael ellen. Egyúttal felszólította Teheránt és támogatóit a térségben, hogy tartózkodjanak a jövőbeni csapásoktól.

Az amerikaiakkal szövetséges brit légierő is megerősítette a közel-keleti jelenlétét. Rishi Sunak brit miniszterelnök nem sokkal korábban közölte a lehető legerőteljesebb módon elítéli az iráni rezsim Izrael elleni felelőtlen támadását. Kanada is elítélte Irán légitámadásait. Izrael mellett állunk - közölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. Hasonlóan nyilatkozott a francia külügyminiszter, valamint Németország iráni nagykövete is.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Izrael elleni támadás miatt - közölte a testület elnöke. Az ülést Jeruzsálem kezdeményezte. A levél arra kéri a Biztonsági Tanácsot, hogy az Iszlám Forradalmi Gárdát minősítsék terrorszervezetnek. Az iráni külügyminisztérium korábbi közleménye szerint országa a jogos önvédelem keretében mért csapást Izraelre.

Izrael már megnyitotta légterét az éjszakai sikeresen kivédett támadás után - jelentette a reptéri hatóság. A kiesés miatt változások várhatóak a menetrendekben. Az utasoknak a légitársaságoknál kell tájékozódni járataik indulásáról és érkezéséről. Irak, Libanon és Jordánia reggel szintén bejelentette légterének újbóli megnyitását.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Izraeli-palesztin konfliktus
 
Izrael, 2024. április 14. Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.
Fotó: Atef Szafadi / MTI/EPA/Atef Szafadi