„Köszönjük,
A lényeg

Újabb magas beosztású orosz halt meg, lezuhant egy lépcsőházban

22/09/2022 19:16

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Meghalt Anatolij Gerascsenko, a Moszkvai Repülési Intézet korábbi rektora, írja a Business Insider. Az orosz Izvesztyija nevű újság azt is tudni véli, hogy Gerascsenko „jelentős magasságból esett le”, és „többemeletnyit zuhant” az egyetem egyik lépcsőházában. 

Az egyetem közleménye szerint Gerascsenko egy „baleset következtében” vesztette életét. Mire kiérkeztek a mentők, Gerascsenko már halott volt a lap szerint.

A Moszkvai Repülési Intézet közleményében óriási veszteségnek nevezte korábbi rektora halálát, és bejelentették, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel a baleset kivizsgálására.

Ahogy a Telex is írja, 72 éves Gerascsenko 1977 óta dolgozott a Moszkvai Repülési Intézetben, 2007 és 2015 között pedig ő volt az egyetem rektora. Halálakor a jelenlegi rektor tanácsadójaként dolgozott. Több mint száz tanulmányt és tudományos cikket publikált pályafutása alatt. Számos magas állami kitüntetést kapott, köztük a Hazáért Érdemrend első osztályú fokozatát.

A Moszkvai Repülési Intézet a keleti blokk egyik legfontosabb mérnökképzőjének számított, és számít a mai napig. Innen kerültek ki a legnagyobb szovjet repülőgép-tervező vállalatok mérnökei (köztük Alekszej Tupoljev, az első szuperszonikus utasszállító, a Tupoljev Tu-144 tervezője) és 22 szovjet és orosz űrhajós is.

Gerascsenko halála nem az első rejtélyes haláleset az elmúlt hónapokban – teszik hozzá a cikkben. Az orosz–ukrán háború kitörése óta már több mint egy tucat magas beosztású orosz vesztette életét rejtélyes körülmények között.