„Klubrádió
A lényeg

Új hajtóműveket tesztel a NASA

31/01/2023 19:30

| Szerző: Klubrádió

A hajtóművek fejlesztésétől függ az űrutazás.

A ma használt technológiával – a két bolygó egymáshoz viszonyított állásától függően – körülbelül hét hónapon át tart, hogy egy űrhajó a Földről eljusson a Marsig, mert a hajtóművek nem elég fejlettek a nagyobb sebesség eléréséhez. A NASA szakemberei épp ezért folyamatosan dolgoznak fejlettebb, nagyobb sebességre képes hajtóművek fejlesztésén. Ezek egyike egyolyan terv, amely, ha beválik, lehetővé válik, hogy 45 nap alatt elérjük a Marsot.

A 2020-as évek második felében a nukleáris hajtóművek tesztelését tervezi az ügynökség.

Egy harmadik megoldás is folyamatban van, amelynek lényege, hogy folyamatos üzemanyagégetés helyett egymást követő detonációk okozta lökéshullám adja a hajtómű tolóerejét. Ez a szakemberek szerint nagyjából 25 százalékos üzemanyag-megtakarítást jelent. Hátrány, hogy kevésbé kontrollálható a folyamat. A forgó detonációs rakétamotornak (RDRE) nevezett eszköz valóban új kapukat nyithat az űrutazásban.

A 3D-nyomtatással készült alkatrészekből összeszerelt eszköz majdnem egy percen át mintegy 17,8 kN tolóerőt produkált átlagosan 63,5 bar kamranyomás mellett.

A NASA mérnökei most azon dolgoznak, hogy egy 4500 kg-os, újrahasznosítható verziót építsenek az RDRE-ből, hogy összehasonlítsák annak teljesítményét a folyékony üzemanyaggal működő rakétahajtóművekével. Ha a rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor kevesebb üzemanyaggal lehet majd ugyanannyi rakományt, vagy ugyanannyival többet az űrbe juttatni, ami segíti elérni az űrutazás fenntarthatóságát.

(Források: hvg.huInteresting Engineering)