„Köszönjük,
A lényeg

Több mint ezer jelöletlen sírt találtak az EU-ba vezető migrációs útvonalak mentén

8/12/2023 16:26

| Szerző: Klubrádió

Ezek többsége a görög, olasz, spanyol partvidéken, illetve a belarusz-lengyel, valamint a szerb-magyar, illetve a bosnyák-horvát határon látható. Az elmúlt évtizedben összesen több mint 29 000 ember vesztette életét az európai migrációs útvonalakon.

Ugyanezen országokban a sírok egy részét temetőkben találni, a hevenyészett fejfákon olyan feliratok szerepelnek, mint "X. úr", vagy a "4-es számú migráns csónak" a dátummal – írja a hvg.hu a Guardian alapján.

Bár az Európai Parlament már 2021-ben határozatot hozott arról, hogy a migrációs útvonalakon életüket vesztett embereket azonosítani kell, ezt nem követte egységes jogszabályalkotás a tagállamokban, így nem jött létre az adatok összesítéséhez szükséges központi adatbázis.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) törvényszéki orvosszakértőivel, valamint más kutatókkal, civil szervezetekkel és patológusokkal együttműködve a Guardian és egy riporterekből álló konzorcium először állította össze az elmúlt évtizedben az EU határainál elhunyt névtelen menekülők és menedékkérők számát. Legalább 2162 holttestet még mindig nem sikerült azonosítani.

A halottak egy része hullaházakban, ravatalozókban, sőt, kontinensszerte még hajókonténerekben is halmozódik. A kutatócsoport 24 temetőt felkeresve és kutatókkal együttműködve több mint 1000 névtelen sírt talált. Ahogy a cikkben kiemelik, ezek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik. Ugyanis az elmúlt évtizedben több mint 29 000 ember vesztette életét az európai migrációs útvonalakon, többségüket továbbra is eltűntként kezelik.

A Nemzetközi Vöröskereszt 2013 óta 16 500 információ iránti kérelmet regisztrált olyan emberek részéről, akik Európába tartó útjuk során eltűnt rokonaikat keresik. A legtöbb kérés afgánoktól, irakiaktól, szomáliaiaktól, guineaiaktól, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Eritreából és Szíriából érkezett, de mindössze 285 alkalommal sikerült megtalálni az eltűnt személyt.

Dunja Mijatović, az emberi jogokért felelős európai biztos szerint a problémát „teljesen elhanyagolták”, és az uniós országok nem teljesítik a nemzetközi emberi jogi egyezmények által rájuk rótt kötelezettségeiket.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita)