„Klubrádió
A lényeg

Tízmillió eurós kártérítést kell fizetnie a magyar államnak tortaügyben

29/07/2021 14:19

| Szerző: Klubrádió

A napokban 5,2 millió eurós kártérítést (kamatokkal és perköltségekkel együtt 10 millió eurót) hagyott jóvá a Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) a portugál torta- és kekszgyártó Dan Cake javára Magyarország ellen, elutasítva a magyar állam megsemmisítés iránti kérelmét – számolt be a Telex. Az ügy még 2006-ban kezdődött, és hasonlóan végződött, mint a Sodexónál.

Mint a cikkben írják, az ICSID döntéseivel foglalkozó Global Arbitration Review a nemzetközi választott bírósági szakemberek online felülete, amely felhasználóinak beszámol a döntésekről, fejleményekről. Most azt közölte: július 16-án kelt határozatban egyhangúlag elutasították Magyarország megsemmisítési kérelmét, a korábbi ítéletet és kártérítést helyben hagyva a Dan Cake javára.

A Dan Cake magyarországi érdekeltségét, az induló Danesita Hungaria Kft.-t 1998-ban a portugál miniszterelnök avatta fel. 2006-ban azonban egyik beszállítója egy „10 ezer eurónál kevesebb” tartozás miatt a Danesita felszámolását kezdeményezte, ám hiába rendezték a tartozást, a Fővárosi Törvényszék végül felszámolta a vállalatot. A portugálok szerint ezzel a magyar bíróság eljárása megsértette a két ország közötti beruházásvédelmi egyezményt, ezért vitarendezési eljárást indított: a Dan Cake 2012-ben nyújtotta be keresetét az említett ICSID-hez.

Itt már 2015-ben megállapították Magyarország felelősségét, 2017-ben pedig az összeget is meghatározták: 5,2 millió euró kártérítést kell fizetnie (kamatokkal és a perköltségekkel együtt mostanra ez több mint 10 millió euró), kerekítve 3,6 milliárd forint.

A magyar állam fellebbezett, és a döntés megsemmisítését kérte egy 2018-as európai bírósági döntésre hivatkozva, mely szerint az Európai Unión belüli kétoldalú beruházási szerződések rendelkezései összeegyeztethetetlenek az uniós joggal (erre hivatkoztak a Sodexo elleni perben is, de akkor sem sikerrel).

Az új összetételű törvényszék a napokban megvizsgálta a kérelmet, de helyben hagyta a 2018-ban hozott határozatot és a kártérítés összegét, és elutasította Magyarország kérelmét, mondván, semmi kifogásolhatót nem talált.

Így járt a magyar állam két másik ügyben is: az ICSID idén májusban 73 millió eurós kártérítést hagyott jóvá a francia Sodexo élelmiszerutalvány-szolgáltatónak, tavaly pedig nem érvénytelenítette a 23 millió eurós kártérítést sem, melyet egy másik francia utalványcégnek, az Edenrednek ítéltek meg. Ezek az ügyek 2012-re nyúlnak vissza, amikor a magyar kormány lényegében államosította a hazai utalványpiacot. 

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Pixabay)