„Köszönjük,
A lényeg

Tiszteletbeli professzorrá avatta a Fudan Matolcsyt

27/05/2024 14:53

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Tiszteletbeli professzorrá avatta a kínai Fudan Egyetem Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét. A jegybank tájékoztatása szerint az elismerést az egyetem rektora adta át.

Matolcsy György az idén tizedszer megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra volt hivatalos Kínába. A rendezvényen "az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei".

A jegybankelnök fel is szólalt a 80 évvel Bretton Woods után elnevezésű konferencia egyik panelbeszélgetésén, ahol a nemzetközi monetáris rendszer kihívásairól és ennek megoldásairól beszélt. Azt mondta, tanulni kell a gazdasági és pénzügyi ciklusok mintázataiból és a tanulságokat összegezve újra kell tervezni a globális monetáris rendszert, hogy biztosítsa a globális pénzügyi stabilitást, mivel a pénzügyi rendszer az alapja mindenfajta átmenetnek. 

Arról is beszélt, hogy szerinte a zöld és a digitális átállás két egymásba fonódó szerkezeti változás, amelyek új megközelítéseket igényelnek, a fenntartható pénzügyek pedig elvezetnek az új fenntartható világrendhez.

Az említett intézményről érdemes megjegyezni, hogy a kormány mindenféle előzetes egyeztetés nélkül egyszerűen bejelentette, hogy a Fudan Egyetem Budapesten nyit campust, és már ki is nézték rá a területet. Pont azt, ahová korábban az itt tanuló diákok lakhatásán javító Diákvárost tervezték. A beruházásra 500 milliárd forintot szántak, de a jövője bizonytalan – összegzi a hvg.hu.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)