„Köszönjük,
A lényeg

Telex: Akár ügynökbeszervezés előkészítésére is használhatták az oroszok a magyar külügytől lopott adatokat

22/05/2024 13:13

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Telex információi szerint akár ügynökök beszervezése előtt használt kutatásra, akár egy harmadik ország elleni műveletre is használhatták az oroszok azokat az információkat, amelyeket a magyar külügyminisztérium rendszeréből az elmúlt években kiloptak.

Azt a típusú hírszerzést pedig, amit nem a kibertérben folytatnak, újabban egy bécsi bázisról bonyolítják. Amikor két évvel ezelőtt a Direkt36 először írt arról, hogy az orosz titkosszolgálatok éveken át ki-be járkáltak a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerébe, a kormányzat azzal reagált, hogy ez a hír "kampányhazugság”.

Nemrég azonban a 444 olyan belső dokumentumot szerzett meg, amely egyértelműen bizonyítja: a kormányzat annak ellenére nevezte hazugságnak a Direkt36 cikkét, hogy a külügy valójában tudott az orosz kibertámadásokról.

Az, hogy idegen titkosszolgálatok ellenérdekelt országok kormányzati szervezeteit támadják, korántsem példa nélküli. Ahogy a Telexnek egy biztonsági forrás fogalmazott, "a KKM-et érintő ügy csak a jéghegy csúcsa", Oroszország, Kína és Észak-Korea előszeretettel végez ilyen műveleteket szerte a világban, Magyarország sem kivétel.