„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Folyamatos támadás alatt álunk

22/07/2021 11:10

| Szerző: Klubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter a BBC Hard talk című műsorában arról beszélt, hogy szerinte az EU többségi álláspontja az, hogy egy Európai Egyesült Államok jöjjön létre, amit Magyarország nem szeretne. Állítása szerint bármilyen döntést hoz a magyar kormány, azt az EU megpróbálja megakadályozni.

A BBC Hard Talk című műsorának adott interjút Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Arra a felvetésre, hogy az Európai Unió és Magyarország kapcsolata működésképtelennek tűnik, Szijjártó azt mondta: mindenképpen vitáink vannak az intézményekkel Brüsszelben – írja a 24.hu idézve a politikust, aki szerint "tulajdonképpen folyamatos támadás alatt állunk, hiszen bármilyen döntést hozunk, az európai intézmények megtalálják a módját annak, hogy nyomást gyakoroljanak ránk, és megpróbálnak megzsarolni bennünket annak érdekében, hogy megváltoztassuk a döntéseinket és ne használjuk ki a nemzeti kompetenciák adta lehetőségeket".

Hozzátette: szerinte a probléma gyökere ott van, hogy az Európai Unió jövője áll a vita középpontjában. Két megközelítés létezik ebben a tekintetben: a föderalista, amelyben valamiféle Európai Egyesült Államokat akarnak létrehozni és egy jelenleg kisebbségi vélemény, amelyet Magyarország is képvisel. "Ez a megközelítés azt mondja, hogy szükségünk van egy erős Európai Unióra, de ennek alapját az erős tagállamok kell, hogy képezzék. Éppen ezért nem támogatjuk azt, hogy újabb kompetenciák kerüljenek át Brüsszelhez a tagállamoktól."

A riporter szerint ez a vita Európa jövőjéről már évtizedek óta tart és még évtizedekig eltarthat majd, azonban ennél aktuálisabb probléma, hogy számos EU-s vezető úgy látja: Magyarország teljesen szembemegy az EU értékeivel, legalábbis egyes konkrét, Magyarországon meghozott politikai döntés tekintetében. Szijjártó Péter kijelentette: semmiképpen sem változtatnak az álláspontjukon.