„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Magyarország nem hajlandó több afgánt befogadni

16/09/2021 15:17

| Szerző: Klubrádió

A közép-ázsiai térségben teljes a konszenzus arra vonatkozóan, hogy az Afganisztánban kialakult válságot Afganisztánon belül is kell megoldani – jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter az üzbegisztáni Khívában csütörtökön, miután azeri, üzbég és török miniszterekkel találkozott. A Türk Tanács országai részben Afganisztán közvetlen vagy közvetett szomszédságában helyezkednek el, részben pedig az onnan Európába vezető migrációs útvonalon - írja a 24.hu.

Magyarország eleget tett már az erkölcsi kötelességének, evakuáltuk mindazokat, akik korábban nekünk segítettek, akik együtt dolgoztak a katonáinkkal, így a magunk részéről ezt a kérdést lezártnak tekintjük. Nem vagyunk hajlandók a már evakuált segítőinkön kívül senkit sem befogadni az esetlegesen Afganisztánból kiinduló migrációs hullámok résztvevői közül – mondta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó szerint a tömeges kiáramlás komoly destabilizációt okozhatna az Afganisztán körüli térségben, márpedig ez adott esetben globális biztonsági fenyegetést is jelenthetne.

A térségbeli országokkal egyetértve azt szorgalmazzuk, hogy az Afganisztánban kialakult kihívást és válságot Afganisztánon belül oldják meg. És ezért azt kérjük az európai uniós tisztségviselőktől, a brüsszeliektől, a nyugat-európai politikai vezetőktől, hogy ne tegyenek olyan felelőtlen nyilatkozatokat, amelyek inspirálnák az illegális migrációs hullámok megindulását – fogalmazott.