„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: A magyarok kicsivel több mint ötszáz embert tudtak kimenekíteni Afganisztánból

25/08/2021 16:06

| Szerző: Klubrádió

Vége felé közeledik az afganisztáni mentési művelet – mondta újságírói kérdésre a külgazdasági és külügyminiszter, aki Jadranka Joksimoviccal, Szerbia európai integrációért felelős miniszterével tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten. Szijjártó Péter közölte: a magyarok kicsivel több mint ötszáz embert tudtak kimenekíteni.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar katonák és a kimentettek biztonságát nem kockáztatva tud csak információt megosztani a sajtóval, de annyit elárult, hogy a mentési művelet pontos lezárását a hadsereg parancsnoka fogja bejelenteni, erre akár a mai (szerdai) napon is sor kerülhet.

„A magyar honvédek által végrehajtott akcióban 500-at kicsit meghaladó számú személyt tudtunk Afganisztánból kimenekíteni, ennek az 500 főnek jelentős részét szövetségesi vagy baráti, az Egyesült Államok és Ausztria kérésére” – tette hozzá.

Szijjártó szerint a kimenekítettek között van néhány afgán-magyar kettős állampolgár, valamint jelentős számban olyan afgán állampolgárok, akik a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat missziójának vagy a Magyar Honvédségnek dolgoztak, valamint az ő családtagjaik.

„Ezenfelül semmilyen elosztási mechanizmusban nem kívánunk részt venni, kizárólag azokat az afgán állampolgárokat vagyunk hajlandóak befogadni, akik nekünk dolgoztak, és most a velünk való munka miatt került veszélybe az életük” – tette hozzá.

(Forrás: HVG, Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)