„Klubrádió
A lényeg

Szekszárd polgármesterének bejött a kiskirályi szerep, nem akarja kiadni a kezéből a döntési jogokat

17/06/2021 09:39

| Szerző: Klubrádió

A kormányra vonatkozó járványügyi készültséggel ellentétben az önkormányzatoknál hétfőtől megszűnt a vészhelyzeti jogrend, minden önkormányzati ügymenet visszatérhet a régi kerékvágásba. De nem Szekszárdon. A fideszes polgármester, Ács Rezső még a múlt héten megnyirbálta az önkormányzat jogköreit.

Hétfőtől újból összeülhetnek a képviselő-testületek, a polgármesterek pedig elvesztették a járvány idejére garantált többletjogaikat, amelyekkel ki-ki demokratikus beállítottságától függően egy személyben, testületi döntések nélkül igazgathatták a településeket.

Ács Rezső Fotó: Facebook
 

Szekszárdon azonban a  a fideszes polgármester a vészhelyzeti jogrend megszűnése után is konzerválni próbálja az utóbbi hónapokban megszokott teljhatalmát: az utolsó pillanatban hozott olyan rendeleteket, amelyekkel átvariálta az önkormányzat működését. Ács Rezső már a vészhelyzeti jogrend bevezetésekor figyelmen kívül hagyta az ellenzéki képviselők javaslatait, hiába volt többsége az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakciójának a közgyűlésben.

Az ÉSZ-frakció röviddel a június elejei kormánydöntés közzététele után indítványozta, hogy a polgármester június 16-ára hívjon össze közgyűlést, hogy a legszükségesebb ügyeket minél előbb megtárgyalják.

Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület vezetője és önkormányzati frakcióvezetője elmondása szerint a napirendre is javaslatot tettek, ám a polgármestertől nem érkezett válasz, így nem derült ki az sem, hogy mikor szándékozik megtartani a járványhelyzet utáni első ülést. A jelek szerint rendes ülés a nyáron már nem is lesz.

A polgármester az újranyitás helyett az utolsó pillanatban olyan rendeleteket hozott, amelyekkel jól megnyirbálta a képviselők és a bizottságok jogosítványait, és saját embereinek adott újabb pozíciókat – nyilatkozta a 24.hu-nak Bomba.