„Klubrádió
A lényeg

Svéd győzelem az Eurovíziós Dalfesztiválon

14/05/2023 08:58

| Szerző: Klubrádió

Liverpool adott otthont a 67. Eurovíziós Dalfesztiválnak, ahol a 39 éves svéd Loreen nyert, 2012 után ismét.

Az angol város azért lehetett a házigazda, mert a háború miatt a tavalyi győztes Ukrajna nem rendezhette meg az idei megmérettetést. Korábban szóba került, hogy Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondhat Liverpoolban, de ez elmaradt, mivel a verseny szellemével nem összeegyeztethető a politika, idei szlogenjük is erre utalt: United by Music

Ritka pillanat, hogy valaki kétszer is megnyerje az Eurovíziót, a svéd (de marokkó családból származó) Loreen 2012-ben Bakuban vitte el a pálmát, akkor az Euphoria című dalával. 2023-ban a Tattoo című szám repítette az élre.

Ilyen csak egyszer fordult elő a verseny történetében, az ír Johnny Logan 1980-ban és 1987-ben hódította el a trófeát (és az 1984-es második helyezett dalnak is ő volt a szerzője).

Ez egyben azt is jelenti, hogy jövőre Svédország ad otthont a televíziós könnyűzenei fesztiválnak, pont 50 évvel azután, hogy a svéd ABBA a Waterloo című dalával megnyerte azt.

A második helyet a finn Käärijä, a harmadikat az izraeli Noa Kirel szerezte meg.

Magyarország 2020 óta nem vesz részt az Eurovízió versenyén – inkább a hazai A dal című hasonló versenyre fókuszál. „A műsor készítői úgy döntöttek, hogy jövőre az eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő produkciókat segítik”. Bár hivatalosan nem erősítette meg az MTVA, valószínűleg az „Eurovízió és az MTVA által képviselt értékek nem egyeztethetőek össze”, mert gender.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntője itt nézhető vissza.