„Klubrádió
A lényeg

Súlyos pénzügyi csalásért perelik Trumpot

27/09/2023 09:00

| Szerző: Klubrádió

Papíron dollármilliárdokkal becsülte túl vagyonát kedvezőbb hitelfelvétel reményében.

Donald Trump volt amerikai elnök a vád szerint éveken át csalt, és úgy sikerült ingatlanbirodalmát felépíteni – ami végül híressé tette és végő soron az elnöki székig juttatta – hogy papíron dollármilliárdokkal növelte meg vagyonát, azért, hogy kedvezőbb hiteleket és adókedvezményeket kapjon – írja a 444.

Egy New Yorkban működő bíró azzal vádolja a volt elnököt és két fiát, hogy éveken át csalt: papíron dollármilliárdokkal növelte meg vagyonát, hogy kedvezőbb hiteleket kapjon és jobban épülhessen ingatlanbirodalma.

A dokumentumok szerint Trump a a bankoknak és biztosítóknak adott pénzügyi kimutatásokban több mint 3,5 milliárd dollárral fújta fel nettó vagyonát.

Trump és csapata arra kérték a bírót, utasítsa el az ellene indított pert, mondván, hogy a kereset benyújtása érvénytelen, miután egyrészt számos, a perben megfogalmazott állítás már elévült, illetve mert nincs arra bizonyíték, hogy Trump tettei kárt okoztak volna a köznek. A bíró ezt elutasította és közölte Trump ügyvédjeivel, hogy komolytalan érveket hoztak fel. A bírót az sem hatotta meg, hogy Trump egy jogi képviselője szerint ami történt, az „mindennapos” a „nagyobb, üzleti tranzakciók során”. Trump jogi tanácsadója a Trump Organizationt „amerikai sikertörténetnek”, a bíró döntését pedig „alapvetően hibásnak” nevezte.

A bíró úgy fogalmazott, „a tény, hogy senki sem sérült meg, nem jelenti azt, hogy az ügyet el kellene utasítani”. Keddi ítéletében már szankciókat is kért Trump jogi csapatával szemben, és öt ügyvédet bírságolt fejenként 7500 dollárra.