„Támogassa

Statisztikai kozmetika: ezer halott eltűnt

18/12/2020 12:58

| Szerző: Klubrádió

Ellentmondanak egymásnak a Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium 47. heti halálozási adatai. 1181 több halottat tart számon KSH, mint a belügy. A 65 éven felüliek halálozási adataiból nem derül ki, hogy miért halnak meg az idén sokkal többen – nem koronavírusban – mint tavaly, és az, hogy a Ratkó-gyerekek az idén léptek be az általunk vizsgált korosztályba, csak részben magyarázza ezt.

Összevetette a 24.hu a KSH statisztikáját a koronavírus-portálon található adatokkal: a legfrissebb adatok szerint is indokolatlanul többen halnak meg, mint az elmúlt években, a Belügyminisztérium nyilvántartásából pedig sokan hiányoznak. Több mint húsz éve nem haltak meg annyian Magyarországon egy hónap alatt, mint az idén novemberben.

Két napos csúszással ugyan, de közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a halálozásokra vonatkozó, hetekre bontott statisztikáját. Az adatok a három héttel korábbi állapotot tükrözik, a legfrissebb számok így a november 16-ával kezdődő hétre vonatkoznak.

A portál munkatársai a 65 éven felüliek halálozási adatait vizsgálva korábban arra jutottak, hogy nincs magyarázat arra, hogy miért halnak meg az idén sokkal többen (a kormányzati adatközlés szerint nem koronavírusban), mint tavaly, és az, hogy a Ratkó-gyerekek az idén léptek be az általunk vizsgált korosztályba, csak részben magyarázza ezt.

A KSH által közölt statisztikából kiderül hogy a 47. héten az előző öt évben átlagosan 1915-en haltak meg a 64 évnél idősebbek közül, az idén pedig 3018-an, azaz ez a szám másfélszeresére nőtt.

Mivel az idén 2 százalékkal több 65 éves vagy annál idősebb van Magyarországon, mint 2019-ben, az lett volna a „normális”, ha 35-tel több ember veszíti életét.

A koronavirus.gov.hu adatai szerint azon a héten 585-en haltak meg koronavírusban a vizsgált korosztályból.

Így maradt 483 olyan ember, aki más okok miatt vesztette életét (akár azért, mert nem jutott ellátáshoz), vagy mégiscsak koronavírusban halt meg, de nem került bele a statisztikába. Ebbe a kategóriába egy héttel korábban 523-an estek, így némileg csökkent azoknak a száma, akiknek a halálára „nincs magyarázat”.

A KSH és a hivatalos koronavírus-portál mellett a Belügyminisztérium is vezet a halottakra vonatkozó, általános statisztikát: a legfrissebb adatuk októberi, és e szerint ebben a hónapban 11 202 fő halt meg itthon, míg egy évvel korábban 10 676-an, azaz a minisztérium szerint „csak” 526-tal haltak meg többen az idén.

Ugyanakkor a KSH heti statisztikáját a hónap napjaival kiigazítva tavaly októberre 10 537 halálozást kapunk, az idei évre pedig pedig 12 244-et, ami azt jelenti, hogy a statisztikai hivatal szerint 1700-zal többen haltak meg 2020 októberében az előző év azonos időszakához képest.

Van tehát 1181 ember, aki a KSH szerint meghalt októberben, a Belügyminisztérium szerint meg nem – írja a portál.

Az igazsághoz tartozik azonban, hogy a statisztikai hivatal is utólag korrigálja az adatokat, a 46. hétre például most már százzal több halálesetet jelentettek, mint a múlt szerdai adatközléskor, de a korábbi heteknél is megfigyelhető növekedés – írja a portál.