„Klubrádió
A lényeg

Romániába mennek az aggódó magyarok a pótoltásért

21/06/2021 10:50

| Szerző: Klubrádió

Sokan vannak Magyarországon, akiknél a két koronavírus elleni védőoltás után sem alakult ki megfelelő védettség a vírus ellen. Ők aggódnak, és keresik a megoldást. Van, aki Romániába megy ki a harmadik - Pfizer - oltásért.

Nálunk főleg a Sinopharm vakcinával oltott, 65 év fölöttiek szervezetében nem alakult ki a koronavírussal szembeni védettség az antitest- és sejtes vizsgálat alapján két oltás után sem. Erre már egy Facebook-csoport is alakult, amely petícióval, illetve levélben próbál segítséget kérni a döntéshozóktól és a szakemberektől.

Magyarországon nincs kialakult protokoll erre az estre, a háziorvosok belátására van bízva, hogy hogyan kezelik ezt a szituációt. Vannak azonban olyanok is, akik megelégelték ezt a dezinformatív helyzetet, és félnek, így ők Romániába utaznak, hogy felvegyenek még egy, harmadik oltást is, ami Pizerrel történik.

KoronavĂ­rus - RomĂĄniaRománia drive-through oltás ROBERT GHEMENT / EPA / MTI
 

A román oltási protokoll lazább, mint a magyar, ezt tudják kihasználni azok a magyarok, akik hiába vették fel itthon az oltást, a tesztek alapján nem védettek a koronavírussal szemben. Romániában a regisztrált állampolgárok oltópontra mehetnek oltakozni. A nagyobb oltási kampányok során azonban bevásárlóközpontok parkolóiban autós oltópontokat is megnyitnak, ahol előzetes regisztráció nélkül, a személyazonosságot igazoló okmány bemutatásával uniós állampolgárokat is beoltanak – írja a 24.hu.