„Klubrádió
A lényeg

Római Birodalom: a világörökségi részből eltűnt a magyar szakasz

2/08/2021 07:44

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány 18 évnyi szakmai előkészületi munkát a sutba dobva júniusban visszavonta azt a világörökségi jelölést, ami az egykori Római Birodalom Németországtól Ausztrián és Szlovákián át Magyarországig tartó határvonalára vonatkozott. Ezek többnyire régészeti leletek, őrtornyok, sáncok, amit a 444.hu a legfontosabb világörökségi várományos attrakciónknak nevezett.

Az országok közösen jelölték ezt a szakaszt az UNESCO-nak, amin évekig dolgoztak. A World Heritage Site szakportál szerint az UNESCO legutóbbi ülésén a dunai limes németországi, ausztriai és szlovákiai közös szakasza, összesen mintegy 34 lelőhellyel megkapta a világörökségi védelmet, írja a Magyar Hang.

A Miniszterelnökség a Mandinernek azzal indokolta a visszalépést, hogy „Magyarország elkötelezett, hogy a Dunai Limes teljes egészében nyerhesse el a világörökségi címet”, de úgy, hogy ne csak a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszai kapják meg a minősítést, hanem Horvátország, Bulgária, Szerbia és Románia Limes-szakaszai is. A 444 felhívja a figyelmet, hogy kezdettől fogva tudni lehetett, hogy az utóbbi részekkel az országok majd később pályáznak a védettségre.