„Köszönjük,
A lényeg

Visszaszólt az ukrán külügy arra, hogy Orbán szerint nem tudni, mekkora Ukrajna területe

29/09/2023 15:31

| Szerző: Klubrádió

„Nem tudjuk, hogy ennek az országnak mekkora a területe” – mondta az Oroszország által megtámadott Ukrajnáról Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban beszélt arról, példátlan lenne úgy felvenni egy országot, hogy nem ismerjük a paramétereit.

Ukrajna külügyi szóvivője erre a Facebookon reagált. Oleg Nikolenko azt írta, „pozitív fejleményként” értékeli, hogy „Magyarország miniszterelnöke aggódik Ukrajna EU-csatlakozása miatt”.

Ugyanebben a posztban ugyanakkor arról is tájékoztatta Orbánt, hogy „Ukrajna területe változatlan, továbbra is a nemzetközileg elismert határok veszik körbe”.

Ahogy a hvg.hu felidézi, nem ez az első alkalom, amikor Nikolenko reagált a magyar miniszterelnök kijelentésére. Korábban Orbán Viktor a Tucker Carlsonnak adott interjújában azt mondta, „ha az Egyesült Államok békét akarna, béke lenne már másnap”, Nikolenko erre úgy válaszolt: „meglehetősen trükkös az Egyesült Államokat felszólítani bármire is, amikor Oroszország eszkalálja az agressziót minden egyes nap”.