„1%

Ragaszkodik ügye tárgyalásához Fekete-Győr András

17/12/2020 14:18

| Szerző: Klubrádió

A Momentum elnökére egy év hat hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozot az ügyészség. Fekete-Győr András a vád szerint a 2018-as tüntetések egyike során hivatalos személy elleni erőszakot követett el, amikor füstgránátot dobott a rendőrökre. A politikus az előzetes tárgyaláson nem vallotta bűnösnek magát.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Szarvas Koppány Bendegúz ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat az ügyészség a 2018 decemberi tüntetéseken történtekkel kapcsolatban – írja a hvg.hu. Az ügyben csütörtökön tartották az előzetes tárgyalást a Pesti Kerületi Bíróságon.

A Momentum elnöke az egyik tüntetés alkalmával egy lila füstgránátot ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába.

Az ügyészség szeptemberben azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel szabjon ki 1 és 6 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést Fekete-Győrre. Ezt megfellebbezték, ezért tartja a bíróság az előzetes tárgyalást, amely egy olyan lehetőség a vádlottak számára, hogy elmondják az üggyel kapcsolatban a véleményüket, de akár be is ismerhetik a cselekményt és lemondhatnak a tárgyalás jogáról. 

„Nem ismerem be azt a bűncselekményt, amit az ügyészség előterjesztett. Minden tettemért vállalom a felelősséget” – mondta a bíróság kérdésére Fekete-Győr András.

Fotó: Facebook
 

A politikus ügyvédje tanúk újrameghallgatását indítványozza, mivel a három tanú – akiket az esemény után három hónappal hallgattak ki – az ügyészség álláspontjától eltérő állításokat tartalmaznak. Emellett több tanú vallomását kérte kizárni az ügyből. Furcsának nevezte a tanúk kihallgatásának körülményeit.

Példaként említette, hogy van olyan tanú, akit egy órán keresztül hallgatnak ki, míg a többieket félóráig, noha hasonló tartalmú nyilatkozatot tettek. Van olyan tanú, akit a védő szerint „mínusz 15” percig hallgattak ki. Ha viszont a bíróság nem zárja ki az ő vallomásukat, akkor azt indítványozza, hogy az összes tanút hallgassa ki a bíróság.

Az ügyész erre reagálva azt mondta, hogy a nyomozó ügyészség törvényesen hallgatta ki a tanúkat, mindent a szabályoknak megfelelően tett, a tanúk szerinte a cselekménnyel kapcsolatban releváns tényekről beszéltek. Az ügyész szavaiból az is kiderül, hogy a tanúk a tüntetés biztosításában vettek részt.

A bírónő azt mondta: neki szimpatikusabb, hogy inkább megidézi a tanúkat, minthogy kizárja őket. (Több mint húsz tanúról van szó.)

Az első rendes tárgyalásra januárban kerül sor.