„Klubrádió
A lényeg

Putyinék Orbánt egy covidos munkatárs miatt ültették a hosszú asztal végére

11/02/2022 07:41

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor moszkvai látogatásán mindenkit leteszteltek, és valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért ültették a magyar kormányfőt egy hosszú asztal másik végére, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, idézte a 444 a Le Figaro munkatársának twitter-posztját. Orbán a Kossuth rádióban maga is arról beszélt, hogy azért kellett ilyen távol ülnie, mert a pandémia miatt Putyint komolyan védik.

Orbán Viktor Moszkvában
 
Orbán Putyin
 
Moszkva, 2022. február 1. A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Kreml
Fotó: Kreml
 

 

„Az asztal hosszú volt, az orosz elnökre vigyáznak, az mégse Magyarország, hogy a miniszterelnök vagy az elnök időnként kocsiba ül, mint én időnként, magam vezetek, időnként testőrök nélkül, itt-ott-amott, járom a kórházakat még járvány idején is. Oroszországban azért nagy a tét, az egy nagy katonai hatalom, ott azért az elnökre járvány idején egészen különleges szabályok vonatkoznak, például hogy ha olyan vendéget fogad, mint jómagam, akkor egy jó ég tudja pontosan hány méter hosszú asztal másik oldalán kell ülni. Mondtam is a sajtótájékoztatón, hogy még életemben ilyen hosszú asztalnál nem ültem, de a távolságért kárpótolt bennünket a tárgyalás hossza és mélysége” - mondta Orbán.

Putyin Kínában azonban már közvetlen közel került a politikusokhoz, de a héten Emmanuel Macronnak is a hosszú asztal végére kellett ülnie, őt pedig azért oda öltették, mert Moszkvába érkezéskor nem volt hajlandó PCR-tesztet csináltatni. Ennek oka, hogy két óra plusz várakozást jelentett volna, másrészt nem akarták a franciák, hogy a DNS-e az orosz titkosszolgálat kezébe kerüljön.

Macron még indulás előtt teszteltette magát. A magyar kormányfő sajtófőnökétől egyelőre nem sikerült a lapnak választ kicsikarnia.

Felmerült hogy Putyin ezeket a nagy távolságokat szimbolikus okokból tartatja be a feszültséget érzékeltetve, és bár a covid is érthető indok, de az is hozzátartozik az orosz külpolitikához, hogy Putyin Orbánt leviktorozva és magához intve vetett véget a nemzetközi közös sajtótájékoztatónak, az orosz külügyminiszter ugyanilyen megalázó módon vetett véget a brit külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatójának, amikor kollégáját,  Liz Trusst egyszerűen faképnél hagyta.