„Köszönjük,
A lényeg

Pressman: A Magyarországgal szembeni asszertív magatartás hozza az eredményeket

18/05/2024 16:27

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai nagykövet a Sedona Fórumon beszélt május elején Magyarországról, szerinte a kormány békejavaslata az ukránok kapitulációját jelentené. 

–Magyarország papagáj módjára ismétli Vlagyimir Putyin üzeneteit, amelyek arról szólnak, hogy békére vágyik. A hivatalos magyar álláspont, hogy a szövetségeseket arról győzködik, hagyják abba Ukrajna felfegyverzését, a felszerelések biztosítását és támogatását – azzal az érveléssel, hogy ez megállítaná Putyint. A történelem azt mutatja, hogy ennek az ellentéte történne, ez nem egy békejavaslat, ez egy javaslat az ukránok kapitulációjára – mondta David Pressman amerikai nagykövet egy panelbeszélgetésen az arizonai Sedona Fórumon.

A McCain Intézet május 3-5-én tartotta a fórumot, amely idén a "Bizonytalan világunk biztosítása" (Securing Our Insecure World) néven illetett tematikáról szólt. 

A nemzetközi rendezvényen évről évre a kormányzat, a nemzetbiztonság, az emberi jogok, a média és az üzleti élet vezetői vesznek részt, hogy a globális stabilitást fenyegető legnagyobb veszélyekkel – például az éghajlatváltozással, a gazdasági bizonytalansággal és a nukleáris háború folyamatos fenyegetésével foglalkozzanak.

Pressman elmondta, a magyar-orosz kapcsolatok, akárhonnan is nézzük, egyre inkább elmélyülnek, és ennek aggasztania kellene mindenkit, aki a fórumon ül.

Elérkeztünk egy olyan pontra, ahol Magyarország stratégiai eltolódása drámaian érintette az Egyesült Államok alapvető nemzetbiztonsági érdekeit – mondta a nagykövet, hozzátéve, országa a korábbiakhoz képest "sokkal asszertívebb megközelítést alkalmaz" Magyarországgal szemben, és ez hozza is az eredményeket.

Alább a teljes panelről készült videó, Pressmant 22:30-tól kérdezi Magyarországról a moderátor.

Az amerikai nagykövetség a beszélgetésből rövidebb részleteket emelt ki X-csatornáján, amelyekben egy barátságosabb üzenet is szerepelt: „Nyílt kommunikációnkkal mi kezet nyújtunk Magyarországnak. Magyarország nem az az ország, amelyet megpróbálnánk eltaszítani magunktól, hanem az az ország, amelyet megpróbálunk közelebb vonni magunkhoz.”