„Klubrádió

Pintér Sándor volt cége 1,3 milliárdból újíthat fel

26/01/2021 09:39

| Szerző: Klubrádió

Tasnádi László volt rendészeti államtitkár, Pintér Sándor egykori beosztottja által vezetett Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. 2018-ban egy másik társaság megszerzésével jutott hozzá az állam által bruttó 223 millió forintért értékesített Hotel Lovasberényhez. Az eladási ár közel hatszorosát kitevő állami támogatást nem a tulajdonos nyerte el a turisztikai ügynökségtől, hanem egy közelmúltban alapított, szinte vagyon nélküli vállalkozás.

Csaknem 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Pintér Sándor belügyminiszter korábbi cége tulajdonába került egykori lovasberényi kormányüdülő fejlesztésére – vette észre a 24.hu a Kisfaludy turisztikai program nyertes pályázatai közt.

A portál azt írta, hogy a belügyminiszter egykori beosztottja, Tasnádi László volt rendészeti államtitkár által vezetett Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. 2018-ban egy másik társaság megszerzésével jutott hozzá az állam által bruttó 223 millió forintért értékesített Hotel Lovasberényhez. Az eladási ár csaknem hatszorosát kitevő állami támogatást ugyanakkor nem a tulajdonos nyerte el a turisztikai ügynökségtől, hanem egy közelmúltban alapított, szinte vagyon nélküli vállalkozás.

Az kicsivel kevesebb mint 1,3 milliárd forint közpénz kedvezményezettje az Ingatlan Gyám 2019 Zrt., amelynek vezérigazgatója és tulajdonosa szintén Pintér Sándor beosztottja volt. A portál összesítése szerint Lajtár József István 1995-től, így az első Orbán-kormány idején is a BM közgazdasági helyettes államtitkára volt, 2002-ben szolgálati nyugállományba vonult, majd 2010-ig állami és civil cégek alkalmazásában állt. A kormányváltás után, 2010 nyarán Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány-helyettessé nevezte ki, az ORFK gazdasági főigazgatója lett. 2014. szeptember 1-jétől a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának második embere volt, gazdasági és informatikai parancsnokhelyettesként. Innen ment nyugdíjba, aminek alkalmából több évtizedes kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül a belügyminiszter a „Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát” adományozta neki.

Kormány - Kihelyezett kormányülés
 
Lovasberény, 2011. szeptember 5. Rendőrautó érkezik a Fejér megyei Lovasberényben tartott kétnapos, kihelyezett kormányülés helyszínére, a Hotel Lovasberény szállodába.
Fotó: Kovács Tamás
 

Mivel az Ingatlan Gyám 2019 Zrt.-nek hivatalosan nincs köze az egykori lovasberényi kormányüdülőhöz, megkerestük a társaság tulajdonosát kérdéseinkkel. Lajtár József Istvánt telefonon értük utol, a többi közt arról érdeklődtünk nála, miként nyert támogatást a cége egy olyan hotel felújítására, ami nincs is a tulajdonában. Azt mondta: „Engedje meg, hogy ne válaszoljak a kérdéseire. De higgye el, hogy a pályázatot a lehető legtörvényesebben állítottuk össze, mindent tisztelve, ami a jogszabályok által előírt. Nyilván azért kaptuk meg a támogatást, mert ebben a pályázati anyagban minden benne van.”

A portál eddig további válaszokat nem kapott.