„Klubrádió

Pert indíthat az Európai Bizottság az AstraZeneca ellen

22/04/2021 14:20

| Szerző: Klubrádió

Miután több alkalommal sem teljesítette az Európai Unióval kötött szerződésben vállaltakat, az Európai Bizottság megfontolja, hogy jogi eljárást indítson az AstraZeneca ellen. Ezen a héten kell dönteniük a tagállamoknak, hogy megindítják-e a jogi eljárást a gyártóval szemben.

Az Európai Bizottság vélhetően jogi eljárást fog indítani az AstraZeneca ellen, amiért a gyártó nem teljesítette a koronavírus elleni vakcinák uniós szerződésben rögzített szállítását – szúrta ki a Politico cikkét a hvg.hu.

Az amerikai lapnak több brüsszeli diplomata azt nyilatkozta, hogy a Bizottság szerdán a nagykövetek találkozóján vetette fel az ügyet, a tagországok többsége támogatja az eljárást.

Az egyik diplomata a portálnak hangsúlyozta: "az eljárás célja, hogy kötelezővé tegyék az AstraZeneca számára, hogy biztosítsa a szerződésben meghatározott dózisokat".

Koronavírus - Oltás Nyíregyházán
 
AstraZenecaFotó: Balázs Attila
 

Ezen a héten kell dönteniük a tagállamoknak, hogy megindítják-e a jogi eljárást a gyártóval szemben.

Az AstraZeneca januárban közölte, hogy az eredetileg meghatározottnál kevesebb vakcinát tud szállítani a tagállamoknak. A szerződés szerint 100 millió adagot kellett volna biztosítaniuk, de csak 30 milliót tudtak.