„Támogassa
A lényeg

Pengékkel egészítik ki a déli határon a kerítést

10/08/2022 16:42

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon – írja a Hvg.hu a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményére hivatkozva.

Illegális bevándorlás - Magyar-szerb határ
 
Illusztráció
 
Hajdújárás, 2016. február 22. Egy rendőr katonákkal járőrözik a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzár mellett Ásotthalom és a szerbiai Hajdújárás térségében. MTI Fotó: Molnár Edvárd
Fotó: Molnár Edvárd
 

 

A büntetés-végrehajtás nemcsak a kerítéselemek gyártását és azok összeszerelését végezteti a rabokkal, hanem a biztonsági határzár karbantartásáért, a rongálások javításáért is ők felelősek. Tavaly 2181, idén eddig pedig már 1528 esetben rongálták meg a biztonsági határzárat. Egy hónap alatt meghaladja a 150-et az ilyen esetek száma, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nyomás alatt tartják, fizikailag támadják Magyarország déli határszakaszát – írja a büntetés-végrehajtás.

A kormány döntésének megfelelően a magyar-szerb határszakaszon a meglévő 165 kilométeres kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítik meg. Ezeket pengés kerítéselemmel fedik, míg alsó felüket többsoros NATO-dróttal szerelik fel, így próbálják megakadályozni, hogy létrával másszanak át az illegális határátlépők a kerítésen.

A megerősítés része a határzár első sorának betonacél síkhálóval történő megerősítése, illetve a gyors telepítésű drótakadály (GYODA) cseréje és magasítása is, ezek elsődlegesen a kerítés átvágását akadályozzák meg – írták. A mintegy 10 kilométeres hódunai szakasz területén pedig egy teljesen új határzárat telepít a BvOP, hasonló műszaki tartalommal.