„Klubrádió
A lényeg

PDSZ: Sok pedagógus csak a minimális emelést kapta meg

31/01/2024 20:28

| Szerző: Klubrádió

Csalódottak a tanárok, mert többségük csak a minimális béremelést kapta meg. Eközben egy egyetemi docens 50 ezerrel kevesebbet keres, mint egy középiskolai gyakornok tanár.

Sok pedagógus csak a minimális emelést kapta meg a bértáblázatok alapján – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetete a tanárok körében végzett felmérésük alapján; ezerötszázan töltötték ki a kérdőívet. Kiderült, hogy a válaszadók 63 százaléka csak a minimumösszeghez jutott hozzá, 13 százalék az előírt minimumnál többet, de nem annyit kapott, mint amennyire számított, és csupán 24 százalék mondta azt, hogy azt az összeget utalják majd neki, mint amennyivel előzetesen is kalkulált.

A béremelés mértékéről eltérő számokat közöl a minisztérium és mást tapasztalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Nagy Erzsébet az érdekképviselet választmányi tagja , miután a belügyminisztériumi egyeztetés véget ért, elmondta a Klubrádiónak, hogy a felmentés alatt álló tanárok  nem kaptak fizetésemelést és felsősöket oktató tanítók is kimaradtak a bérrendezésből.

Egy 20 éve a pályán lévő egyetemi oktató a 444.hu-nak elmondta, hogy egy pályakezdő pedagógus többet fog keresni, mint egy docens. Az állami egyetemi oktatóknak egy része még a 300 ezer forintnyi fizetést sem kapja meg, miközben mostantól egy gyakornok besorolású, kezdő tanár nettó fizetése ennél 50 ezer forinttal több lesz, 350 ezer forint . A felsőoktatási bértábla 2018 óta nem változott, az egyetemi karoknak pedig nincs pénzük saját hatáskörben emelni a béreket. Rengeteg egyetemi oktató vállal másodállást vagy ösztöndíjakkal, pályázatokkal igyekszik kiegészíteni a bérét, de folyamatos a létbizonytalanság és a bérfeszültség .