„Klubrádió
A lényeg

Orvostanhallgatók keresik fel a be nem oltott időseket

24/07/2021 16:20

| Szerző: Klubrádió

Egészségügyi hallgatók keresik majd fel azokat a 60 évnél idősebb embereket, akik eddig még nem oltatták be magukat. 

Ezek a hallgatók próbálják majd meggyőzni őket arról, hogy kérjék a vakcinát, és aki már legalább tíz féléve tanul az egyetemen, az be is adhatja ezeknek az embereknek az oltást. Mindez augusztus 1-jén indul. Erről pénteken este jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben – írja a Telex.

A rendelet szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő hetente tájékoztatja a belügyminisztert és az adott háziorvost azokról a 60 pluszos emberekről, akik még nincsenek beoltva. Ekkor megadják a különféle személyes adatokat is, köztük a lakcímeket. Az egészségügyi képzést adó egyetemek szintén átadnak egy listát, amin a kirendelhető hallgatóikat sorolják fel.

A felkeresett beoltatlan személy elutasíthatja az oltást, de azt írásban kell megtennie. Ha kéri az oltást, akkor is regisztrálnia kell rá, legkésőbb akkor, amikor beoltják. Online vagy papíron is regisztrálhat. Az oltást a hallgatók háziorvos vagy az egyetemek által kijelölt orvos felügyelete mellett be is adhatják az idős embereknek. Ha igényli, a hallgató ellátásáról és szállásáról a kormányhivatal gondoskodik, munkájukért pedig pénzt is kapnak.