„Támogassa
A lényeg

Örömtekerés helyett a biztonságos közlekedésért tüntettek a biciklisek az Árpád hídon

10/07/2023 18:01

| Szerző: Klubrádió

Hétfő délutánra szervezett tüntetést a Magyar Kerékpárosklub az Árpád hídhoz. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb közlekedésre.

A klub hétfőre eredeti terve szerint egy könnyed nyári programot tervezett be, de ahogy a klub hírül adta a Facebook-oldalán, az elmúlt napokban egymás után két esetben is közúti balesetben öltek meg vétlen, kerékpárutakon szabályosan kerékpározót, ezért lemondták a "Happy Mass a Váci úton 2023" címet viselő eseményt.

A demonstráció során megemlékezést tartottak a június 16-án az Árpád hídon életét vesztő biciklis fiatalra, akit egy mercedeses gázolt halálra, miután áttörte a híd elválasztó korlátját.

A Kerékpárosklub rendezvényére az Árpád híd lábánál a Serfőző utca kereszteződésénél gyülekeztek a bringások. A megemlékezés keretében beszédet mondott Kürti Gábor, a Kerékpárosklub elnöke.

A kerékpárosok a Tavasz utcán keresztül tekertek fel az Árpád hídra, a forgalommal szemben, a rendőrség és önkéntes rendezők biztosították a szükséges lezárást, de a tüntetés idejére nem állították el teljesen a híd forgalmát – az autóvezetők számára egy sávot biztosítanak. A baleset helyszínén rövid megemlékezést tartottak.

Mint írták, a demonstráció célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a városban kerékpározóknak és gyalogosoknak is joguk van a biztonságos környezethez, ahol nem féltik az életüket.

"Van egy belső meghasonulás bennünk, amiért a kerékpáros közlekedést népszerűsítjük, azt mondjuk, hogy ettől tovább fognak élni az emberek. Aztán van egy ilyen eset, hogy a semmiből letarolnak valakit" – mondta Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

Hangsúlyozta, a júniusi, Serfőző utcai baleset helyszínének forgalmi kialakítása miatt már korábban is aggódtak, tartottak tőle, hogy előbb-utóbb baleset következhet ott be.

Az Árpád hídi balesetről a Kerékpárosklub elnöke nem akart beszélni, annyit azonban elmondott, nem tud megfelelő módon részvétet nyilvánítani egy ilyen tragikus helyzetben.

"A legvédtelenebb közlekedőknek van a leginkább joguk a biztonságos közlekedéshez" – magyarázta a civilek célkitűzéseit, amelyekkel szeretnék nullára csökkenteni a közúti balesetek számát.

Az Árpád hídi baleset helyszínén a Kerékpárosklub helyezte el elsőként a koszorút, miközben a tüntetők csengőszóval emlékeztek meg.

A több száz tüntető folyamatosan tekert át a hídon, a baleset helyszínénél mindenki lelassított, sokan meg is álltak néhány pillanatra.

Végezetül a rendőrség Teve utcai székházához érkeztek, ahol a követeléseiket tartalmazó dokumentumot adták át az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének. Ebben többek között több sebességellenőrző berendezés telepítését, folyamatos sebességmérést és az utcai autóversenyek felszámolását kérik.

A résztvevők gyakorlatilag megtöltöttek a rendőrség parkolóját, miközben a szervezők "sok jó bringás kis helyen is elfér" felkiáltással terelték a tömeget.

A helyszínen három beszed hangzott el: elsőként Lajos Bela a Színes Erzsébetváros aktivistája szólalt fel, ő a gyalogosok védelméről beszélt.

Úgy látja, a gyalogosok szempontjait évtizedek óta mellőzik a városok — jelen esetben Budapest — tervezése során azért, hogy a motorizált járműveknek kedvezzenek.

A biztonságos utakat és utcákat nem 2030-ra, nem 2026-ra, hanem most kell megépíteni — tette hozzá.

Üzenetet küldött a Magyar Autóklub, akik bár nem értenek egyet a többi szervezet minden követelésével, azok nagy részét támogatják. Levelükben részvétüket fejeztek ki a kerékpáros társadalom felé, szerintük a száguldozás ebben az esetben közösség elleni erőszaknak minősül. A "deviáns gyorshajtók" szerintük minden autósra rossz fényt vetnek, pedig a gyakoribb ellenőrzések, a szabályok betartása, az együttműködés és az indulatmentes közlekedés mindenkinek közös érdeke.

Kürti Gábor előre is elnézést kert a rendőröktől beszéde miatt, elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy rengetegen nagyon keményen dolgoznak a balesetek számának visszaszorítása érdekében, de indulatai miatt elképzelhetőnek tartja, hogy szavai bántóak lesznek.

A Mérce élő közvetítése:

(Via 24.hu)