„Klubrádió
A lényeg

Orbán-udvar: megötszörözték az állami vezetők bértömegét

9/12/2021 10:04

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán Viktor nem urizál, legalábbis ellenzékben: a Gyurcsányék luxuskormányzását lépten-nyomon számon kérő és puritán vezetést ígérő Orbán 2010 óta megháromszorozta az állami vezetők számát, a bérkeretüket pedig ötszörösére emelte, írja a 24.hu, ami szerint csak az elmúlt két évben megduplázták a saját fizetésükre fordított összeget.

Írd és mondd: a kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, valamint kormánybiztosok és miniszteri biztosok száma az elmúlt három évben majdnem megduplázódott. 2018-ban 343 állami vezetőt tartottak nyilván, 2020-ban már 596-ot a zárszámadási törvény melléklete szerint, közülük a  kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszteri biztosok, miniszterelnöki megbízottak száma 33-ról 61-re nőtt (2011-ben még csak kettő ilyen volt). A bértömegük is persze megduplázódott: 4 milliárd 684 millióról 9 milliárd 356 millió forintra nőtt ezen időszak alatt. 

De van tovább: a miniszterek fizetése pár év alatt 1,1 millióról kétmillióra (a két tárca nélküli kormánytag 5 millió forintot kap), az államtitkári illetmény 997 ezer forintról 1,75 millió forintra (a képviselő-államtitkárok 1,3 millió forintot kapnak az 1,2 milliós képviselő tiszteletdíjuk mellé) nőtt, írja a lap.

És mennyit keres hivatalosan Orbán? A kormányfői fizetés nem változott, ma ugyanúgy 1,5 millió forintot keres, mint 2010-ben, a lap megjegyzi, hogy bár Orbán még képviselői alapilletményt is kap, de így is kevesebbet keres, mint egy helyettes államtitkár. 

Mangalicatelepet avattak Alcsútdobozon
 
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc
 
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) beszélget a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Mögöttük Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI