„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Nem igaz, hogy sokat lop a kormány

4/02/2022 08:29

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli közrádiós "interjújában" szó volt a moszkvai látogatásról, gázról, Szputnyikról, korrupcióról, vírusról és persze Brüsszelről és Sorosról is.

Orbán Viktortól (a Telex összefoglalója szerint) megtudhattuk tehát, hogy

– Február 12-én lesz a hivatalos kezdete a Fidesz–KDNP választási kampányának, ekkor tart évértékelő beszédet Orbán Viktor is. A helyszínről még nem döntöttek.
– A magyar Oroszország-politika teljesen eltér a több európai ország politikájától, mi azt mondjuk, hogy úgy is lehet normális viszonyt kialakítani, hogy mi EU és NATO tagok vagyunk. Öt órán át tartott a megbeszélés, kilenc javaslatot tett Orbán Putyinnak, ezek közül nyolcban meg is állapodtak. A régi Oroszországgal rossz kapcsolatunk volt, de azok az idők már elmúltak.

– "Az asztal pedig hosszú volt, az orosz elnökre vigyáznak, az mégse Magyarország, ahol a miniszterelnök időnként kocsiba ül, mint én teszem, magam vezetek, időnként testőrök nélkül, imitt-amott járom a kórházakat még járvány idején is" – mondta a kormányfő.
– Moszkvában a legfontosabb megállapodás az energetika terén született: ha Paks 2 megépül, és egy napelemprojekt is megvalósul, akkor 2030-ra az energiatermelésünk 10 százaléka lesz csak fosszilis. Magyarország klímabajnok már most is – mondta Orbán.
– Szijjártó Péter egy "tanítani való taktikai vonalvezetéssel” megállapodott az oroszokkal egy 15 éves gázszerződésről, így nem járunk úgy, mint a Nyugat, ahol ezt a telet lehet, hogy megússzák, de a következő problémás lehet. Mi fenn tudjuk tartani a a rezsicsökkentést – mondta a kormányfő.
– Debrecenben lesz Szputnyik oltóanyag gyár, mert az orosz vakcinára nagyon nagy lesz a kereslet a következő években.
– "Van Brüsszelben rengeteg olyan bürokrata, akik egy nagy európai birodalomban gondolkodnak. Nekünk az az érdekünk, hogy Európa ne birodalomként szervezze meg magát. Ezért vesznek el egyre több alapjogot a tagállamoktól. Most azt mondják, hogy akkor adnak pénzt, ha beengedjük az LMBTQ-lobbit az iskolákba. Most az Európai Bíróság ítéletével akarják kikényszeríteni ezt. Brüsszelben nem fontosak a jogállami szempontok. De ez a többi tagállam érdekeit is sérti. Brüsszelnek főnyeremény lenne egy baloldali győzelem Magyarországon" – foglalta össze a miniszterelnök az összeurópai helyzetet.
– A baloldali média is szóba került: "Látjuk, értjük mi ezt, mondta a kormányfő. A magyar kormány szép teljesítményt nyújtott, és akkor jönnek a baloldali újságírók, akik blődliségeket, fake news-szerű dolgokat írnak. De nem ez számít, csak az, hogy milyen teljesítményt nyújtunk, milyen eredményeket érünk el. Átlépni nem lehet rajtunk." Nem igaz az sem, amit a baloldali média állít, hogy sokat lop a a kormány, amit az is bizonyít, hogy mennyi juttatást kapnak a családok, nyugdíjasok és a fiatalok.
– Javul a járványhelyzet Magyarországon, ezért is maradhat érvényes a védettségi igazolvány a két oltással rendelkezőknek is.