„Köszönjük,
A lényeg

Operatív törzs: Ne tartsanak rendezvényeket március 15-én!

10/03/2020 20:10

| Szerző: MTI/Klubrádió

 | Szerkesztő: Báder Tamás

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs azt javasolja, hogy mindenki tekintsen el a nemzeti ünnepre tervezett rendezvények megtartásától - hangsúlyozta a szervezet ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs budapesti ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor kérte az iskolákat és az óvodákat, hogy ne szervezzenek ünnepi programokat, továbbá, hogy a hatvanévesnél idősebbek lehetőség szerint kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek jelentős tömegbe.  Az Olaszországból hazaérkezőktől pedig azt kérik, hogy koronavírus-tünetek nélkül is 14 napig maradjanak otthon, és a gyerekeiket se küldjék iskolába.

Elkezdték kidolgozni a schengeni szárazföldi határátkelőhelyeken bevezetendő intézkedéseket, amelyek része, hogy szűrni fogják a belépőket. Ez testhőmérséklet-mérést és kikérdezést jelent. Aki tüneteket mutat, azt kórházba viszik.

Közölte, hogy elkészült a sportrendezvényekkel kapcsolatban az operatív törzs ajánlása, amelyről a kormány fog dönteni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a koronavírus elleni védekezés eljárásrendje eddig négyszer módosult, de a nemzetközi szervezetek további változtatást helyeztek kilátásba.

A tisztifőrorvos március 8-ától elrendelte kórházakat és időseket gondozó intézmények látogatási tilalmát. A kórházlátogatásokkal kapcsolatban elmondta, ezekben az esetekben is vannak kivételek. Példaként említette, hogy a súlyos állapotú, önmagát ellátni nem képes beteg melletti tartózkodás megengedett. Kiskorú mellett ott lehet az egyik szülő, és a szülő nő mellett is jelen lehet egy általa kiválasztott személy. Ezekben az esetekben azonban gondoskodni kell az egyéni védelemről - tette hozzá.

A szociális intézményekről szólva hangsúlyozta, a látogatási tilalom nem karantén, de ilyenkor a látogatás nem ajánlott, az intézményt pedig el is hagyhatják az ott lakók el is hagyhatják.

Müller Cecília megerősítette, hogy a Szent László kórházban  tizenhat egészségügyi dolgozó van karanténban, valamennyiüknek negatív az első laborvizsgálata.

Magyarországon 12 az igazoltan koronavírussal fertőzött emberek száma. Karanténban a kedd délutáni kormányzati adatok szerint 67 ember van, a szakemberek 531 mintavételt végeztek el eddig.