„Vásároljon

Operatív törzs: a teraszok nyitása nem növelte a fertőzések számát

12/05/2021 12:42

| Szerző: Klubrádió/KL

Már 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, akiknek a 80%-a már megkapta az oltásának legalább az első adagját - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Közölte, hogy a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, Budapesten és a környező településeken is csökken a szennyvízben lévő örökítőanyaga a vírusnak. Müller közlése alapján változik a várandós nők oltásának protokollja.

A mai napon 64800 Moderna-, holnap pedig 67200 AstraZeneca-vakcina érkezik – derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Müller Cecília megfogalmazása szerint „szaporán folyik a munka” az oltópontokon, háziorvosoknál és a honvédség oltóbuszain. A buszok jelenleg a borsodi kistelepüléseket járják, és „a praktikusság okán” az egydózisú Janssen-vakcinával oltanak. Eddig már 9 megye 81 településére jutottak el, és 18 ezer oltást adtak be.

„A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, folyamatosan, tendenciózusan” – mondta az országos tiszti főorvos, kiemelve, hogy háromezer alá esett a kórházakban ápolt covidos betegek száma.

Operatív törzs május 12.
 

Noha tegnap a kormány tájékoztató oldala még azt írta, hogy öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta)  közös szennyvízmintájában emelkedik a vírus koncentrációja, Müller Cecília egy friss – alig egy órás – adat alapján most azt mondta, hogy a fővárosban és a környező kisvárosokban is csökkenni kezdett az örökítőanyag-mennyiség.

„Úgy tűnik, a teraszok nyitása sem eredményezett többletfertőzéseket” – jelentette ki.

Az oltópontokon továbbra is Sinopharm-, Astrazeneca- és  Szputnyik-oltásra lehet időpontot foglalni, a 16-18 évesek pedig ma estig foglalhatnak időpontot Pfizerre, amennyiben előzőleg regisztráltak és kaptak sms-t. A regisztráltak 10 százaléka még nem foglalt időpontot, enélkül viszont nem fogják tudni beoltatni magukat a csütörtöktől jövő keddig tartó kampányban. Az oltópontokra magukra kell vinniük a kinyomtatott igazolást az időpontfoglalásról, az általáuk és a szülők által is kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, tajkártyát, személyi igazolványt.

Müller Cecília elmondta még, hogy a nemzetközi ajánlásokhoz igazodva az állapotos nőknek mostantól a terhesség 12. hét után adják be az első oltást, a másodikat pedig jellemzően – az orvos döntése szerint – a 36. hét előtt, illetve  a várható szülést megelőző negyedik hétig. Ha a kismama szülésig nem kapta meg az oltást, akkor a szülést követő második hét után lehet oltani –írja a 24.hu.