„Klubrádió
A lényeg

Oltásellenesek felgyújtottak egy oltópontot Lengyelországban

2/08/2021 18:55

| Szerző: Klubrádió

A kelet-lengyelországi Zamosc városában egyelőre ismeretlen tettes felgyújtotta az egyik mobil oltópontot, majd az állami egészségügyi felügyelet helyi székhelyét is. A tűzben senki sem sérült meg, az elkövetőt keresik. Az utóbbi időben több hasonló incidens is volt az országban – számolt be az MTI.

Állandó rendőrségi védelmet kapnak a lengyelországi oltópontok, mert az utóbbi időben több helyen megtámadták a létesítményeket oltásellenesek – közölte hétfőn a lengyel miniszterelnök.

Sajtótájékoztatóján Mateusz Morawiecki elmondta, hétfőre virradóra a kelet-lengyelországi Zamosc városában egy egyelőre ismeretlen tettes felgyújtotta az egyik mobil oltópontot, majd az állami egészségügyi felügyelet helyi székhelyét is. A tűzben senki sem sérült meg, az elkövetőt keresik.

Morawiecki kilátásba helyezte: a hatóságok nagyon szigorúan fognak hozzáállni az ilyen tettekhez.

A HVG belinkelte cikkébe a gyújtogatás nyomait:

Lengyelországban az utóbbi időben több oltópontnál is történtek különböző súlyosságú incidensek. Július 25-én például a fővároshoz közeli Grodzisk Mazowiecki községben ki kellett hívni a rendőröket a Lengyel Sárgamellényesek nevű, önmagát „a kormányzati és rendőrségi jogsértéseket ellenzőnek” minősítő, a koronavírus elleni oltást is bíráló mozgalomhoz tartozó egyik csoport miatt. A csoport az oltópontba próbált betörni, a rendőrség két embert vett őrizetbe.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter úgy értékelte, hogy a támadások célja a lakosság eltántorítása az oltásoktól, ez pedig a közeledő negyedik járványhullámmal összefüggésben növeli az újabb gazdasági lezárás kockázatát.

Hétfőig Lengyelországban közel 34,5 millió oltást adtak be, teljes – egy- illetve kétdózisú vakcinával történő – oltásban közel 17,5 millió ember részesült, vagyis a felnőtt lakosság több mint fele. Az oltási hajlandóság azonban az utóbbi hetekben csökken, a kormány ezért népszerűsítő kampányt folytat.

(forrás: MTI, kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)