„Klubrádió
A lényeg

Több ház leégett a pécsi bozóttűzben, amelynek okozója bocsánatot kért

19/08/2022 07:59

| Szerző: Klubrádió

Három ház teljesen leégett és több további épület is károsodott abban a tűzben, amely Pécs nyugati külvárosában, a Mecsekoldalban lévő kiskerteknél ütött ki csütörtök délután. A rendőrség gondatlanságból elkövetett közveszély-okozás miatt indított nyomozást az ügyben. A tűz okozója bocsánatot kért és vállalja a felelősséget. A Szabad Pécs arról számolt be, hogy péntek hajnalban újra felcsaptak a lángok.

Horváth Nikolett Csilla, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére csütörtök este azt közölte: pinceépületek, hétvégi házak és lakóházak – összesen tíznél is több épület – károsodott a tűzben. A tűzoltóknak már sikerült lehatárolniuk a lángokat annyira, hogy azok további ingatlanokat ne veszélyeztethessenek – tette hozzá. Elmondta, három ház égett le teljesen és több gázpalack felrobbant, sérültről nem érkezett hír.

Honvédségi helikoptert is be kellett vetni a pécsi bozóttűz oltásánál, valamint az MTI tájékoztatása szerint este csaknem százhúsz baranyai, somogyi és tolnai tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén a kiskertekkel szomszédos erdőben, és mintegy negyven katasztrófavédelmi gépjármű volt a helyszínen.

A Szabad Pécs Facebook-oldalán azonban péntek hajnalban azt írta, hogy újra felcsaptak a lángok a Mecseken, és mindez már azt követően történt, hogy gyakorlatilag ki lehetett mondani, hogy eloltották a tüzet.

Csetényi Éva, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szintén az MTI kérdésére azt mondta: a rendőrség ismeretlen személy ellen indított nyomozást gondatlanságból elkövetett közveszély-okozás miatt. Hozzáfűzte, megkezdték egy férfi előállítását, de a kihallgatása még nem történhetett meg, mert őt jelenleg füstmérgezéssel kórházban kezelik.

A Szabad Pécs ezzel kapcsolatban azt írta: állítólag egy, a Patacsi domboldalon élő lakó égetett avart vagy szemetet, miközben elképesztő szárazság és forróság van, és szerdától a legmagasabb hőségriadó van érvényben az országban. Elviekben ez okozhatta az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb baranyai természeti katasztrófáját. 

Közben péntek délelőtt a Pécs Aktuálhoz eljuttatott levélben bocsánatot kért a tüzet okozó férfi. Úgy fogalmazott: „őszintén kérek bocsánatot minden pécsi polgártól!”. A férfi azt írja, hogy teljes felelősséget vállal a történtekért, büntetőjogi és polgári jogi értelemben is. „Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni. Úgy jártam el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltottam a robbanásszerűen terjedő tüzet. Nem lehetett megállítani” - írja.

A helyi vízszolgáltatást biztosító Tettye Forrásház Zrt. az oldalán arra kérte a lakosságot, hogy az oltás érdekében fogják vissza a fogyasztásukat.

A tűzről az LMP-s képviselő, Keresztes László Lóránt osztott meg képeket: