„Klubrádió
A lényeg

Novák Katalin szerint olyan béketerv kell, amely nem jár Oroszország győzelmével

29/03/2023 20:19

| Szerző: Klubrádió

„Közös célunk, hogy Oroszország vonja vissza a csapatait ukrán területekről – mondta Novák Katalin Törökországban.

Novák Katalin szerda délelőtt érkezett háromnapos törökországi látogatásra, miközben mindössze két héttel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is tiszteletét tette a török fővárosban. (A hvg.hu megjegyzi, hogy Erdogan mindössze az Orbánnal folytatott találkozó után egy nappal jelentette be, hogy támogatja Finnország NATO-csatlakozását, ezt követően gyorsan a magyar kormánynak is eszébe jutott, hogy ideje lenne szavazni a kérdésben. Ez március 27-én meg is történt, a svédek esetében azonban mind a török, mind a magyar kormány folyamatos kifogásokkal él.)

Ehhez képest, mint írják, szerda este alig néhány mondat erejéig került szóba a kérdés, Novák Katalin szerint legalábbis Magyarország „bővítéspárti”, és ez ugyanúgy vonatkozik a Nyugat-Balkán uniós integrációjára, mint a NATO-csatlakozásra. Erdogan pedig azt emelte ki, hogy a két ország a NATO-ban is szövetségesként van jelen, és örülnének neki, ha Magyarország a jövőben is támogatná Törökország EU-s csatlakozását.

Jóval érdekesebb kijelentések hangzottak el az orosz-ukrán háborúról. Erdogan szerint nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy párbeszéd legyen a két fél között, és azt is megígérte, hogy biztosítják a gázellátást a Török Áramlaton keresztül.

Novák megismételte, hogy Magyarország elítéli Vlagyimir Putyin agresszióját és kiáll Ukrajna területi integritása mellett, majd később újságírói kérdésre (a sajtótájékoztatón csak 1-1 kérdést lehetett feltenni, magyar részről ezt a közmédia kapta) öt pontban sorolta fel, hogy mire van szükség a békéhez: szándékra, az eszkaláció elkerülésére, a feszültségek hűtésére, asztalhoz kell ülni, és olyan béketerv kell, ami nem jár Oroszország győzelmével.

„Közös célunk, hogy Oroszország vonja vissza a csapatait ukrán területekről” – tette hozzá.

Erdogan a magyaroknak külön köszönetet mondott a földrengés utáni segítségért. Novák Katalinnal megegyeztek arról is, hogy 2024-et közös kulturális évként fogják ünnepelni, december 18-án pedig Budapesten ünneplik majd a török-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját – feltéve persze, ha akkor még Erdogan lesz az elnök.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi, kiemelt kép: MTI)