„Támogassa
A lényeg

Novák Katalin kinevezte Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének

10/01/2024 16:02

| Szerző: Klubrádió

Lánczi Tamás a Figyelő egykori főszerkesztője, a közmédia jelenlegi online igazgatója. Az ő nevéhez fűződik a hírhedt "Soros-lista" is.

Már január 10-én, szerdán átvehette kinevezési okmányát Novák Katalin államfőtől a februártól működő Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke, Lánczi Tamás. Mindez a köztársasági elnök Facebook-posztjából derült ki. Novák Lánczival együtt kinevezett államtitkárt és egy rektort is.

A szuverenitásvédelminek nevezett törvényt december közepén fogadta el az Országgyűlés fideszes többsége. A törvényt pár nappal karácsony előtt Novák Katalin annak ellenére írta alá, hogy az elmúlt hetekben több mint száz civil szervezet és a Magyar Lapkiadók Egyesülete is tiltakozott ellene.

A szuverenitásvédelmi törvény hivatalosan nem a médiacégek működését szabályozza, de mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, nehezítse és ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját. A hivatal elnöke mentelmi jogot kaphat – írja a 444.hu.

Az ország szuverenitásának védelme hónapok óta a kormány legfontosabb szlogenje. A hivatal a törvény szerint kidolgoz egy „szuverenitáskockázat-értékelési módszertant”, amely alapján a munkáját végzi majd. 

Lánczi Tamás végzettsége szerint politológus, volt fideszes helyettes államtitkár, Navracsics Tibor kabinetfőnöke, később a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztője – a nevéhez fűződik a kormánykritikus kutatókat, jogászokat, aktivistákat és újságírókat listázó, nagy felháborodást kiváltó Soros-lista –, majd a XXI. Század Intézet igazgatója volt. Jelenleg az MTVA online igazgatója. Emellett a 444 cikke szerint Lánczi „Habony Árpád jobbkezeként, londoni tanácsadócégének igazgatójaként, az évi több milliárd forintos profitot garantáló Pécsi Dohánygyár fb-elnökeként” az orbánizmus lelkes támogatója.