„Támogassa
A lényeg

Nincs tervben a nyugdíjkorhatár emelése

2/01/2023 17:02

| Szerző: Klubrádió

Korábban úgy tűnt, a tervezett nyugdíjreform része lehet a korhatár emelése is. Tállai András szerint nem tervez ilyesmit a kormány.

A Brüsszelnek írt reformcsomag részeként a kormány ígéretet tett többek között arra , hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez, és úgy tűnt, ennek része lehet a korhatár emelése is. Komjáthi Imre MSZP-s országgyűlési képviselő Varga Mihályhoz intézett írásbeli kérdést, miszerint mikortól és hány évre emeli az Orbán-kormány a nyugdíjkorhatárt? – írja a Magyar Narancs.

Varga nevében Tállai András válaszolt. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint "az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden".

Arra a kérdésre, hogy megszünteti-e a kormány a "nők40" korai nyugdíjba vonulás lehetőségét, illetve, hogy milyen módon fogják szankcionálni a korai nyugdíjazást, Tállai azt válaszolta:

"Az Alaptörvénnyel összhangban a magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben öregségi nyugdíj a nyugdíjkorhatár betöltését követően állapítható meg. Egyetlen kivétel ez alól a nők számára biztosított, nyugdíjkorhatártól függetlenül megállapítható öregségi nyugdíj. A korábbi nyugdíjazás lehetővé teszi a például a nagymamák számára, hogy aktívabb szerepet tudjanak vállalni az unokáik gondozásában, ezzel közvetett módon segíti a fiatal édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra. Az intézkedés ezzel a munkaalapú társadalom erősítését is szolgálja, segítve a nemzedékek közötti együttműködést és szolidaritást. Természetesen, a nők kedvezményes nyugdíjának megszüntetését nem tervezzük."