„Klubrádió
A lényeg

Népszava: Rogán hatóságának még több jogköre lesz

19/10/2022 11:39

| Szerző: Klubrádió

Egy prezentáció részei kerültek a lap birtokába, amelyek szerint jövő nyárra állhat fel a Nemzeti Eseménykezelő Központ. Rendkívüli helyzetekben kulcsfontosságú titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenység egy újabb fajsúlyos része kerülhet a kabinetminiszter közvetlen irányítása alá.

A rendkívüli helyzetekben kulcsfontosságú titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenység egy újabb, hangsúlyos része kerülhet Rogán Antal miniszter közvetlen irányítása alá – írja információira hivatkozva a Népszava.

Ezek egy pécsi egészségügyi szakmai konferenciáról kiszivárgott prezentáció részletei.

A miniszterhez tartozó Védelmi Igazgatási Hivatal alatt formálódik egy új intézmény, a Nemzeti Eseménykezelő Központ. A tervek szerint 2023 nyarára jönne létre az eseménykezelő központ és vele együtt egy „Szimulációs és Modellező Központ”.

A kormányzati tervek szerint a központ ekkorra már a szükséges szakértői szakemberállomány „60 százalékával” rendelkezik, majd egy évvel később éri el a teljes működési kapacitását.

A hvg.hu összefoglalója szerint központ fő feladata „az összkormányzati válságkezelés, illetve a különleges jogrendi feladatellátás szakmai koordinációja és összehangolása felkészülési időszakban, valamint védelmi és biztonsági esemény idején”.

Rogán Antal jogkörei, ezzel együtt pedig lehetőségei is tovább bővülnek így: a miniszter alá az április 3-i országgyűlési választás után tolták be a polgári titkosszolgálatokat is.