„Köszönjük,
A lényeg

Nem hajtott végre egy uniós bírósági ítéletet Magyarország

5/12/2023 08:33

| Szerző: Klubrádió

Magyarországnak három éve nem sikerült végrehajtani az Európai Unió Bíróságának döntését.

Az Európai Bizottság (EB) 2022. februárjában perelte be Magyarországot, amiért az nem hajtott végre egy európai bírósági ítéletet. Az ügyben november 30-án tartottak tárgyalást az Európai Unió Bíróságán (EUB), az EB azt kéri, hogy napi pénzbírságot adjanak Magyarországnak az ítélet figyelmen kívül hagyása miatt – írja a Népszava.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) 2020-ban hozott ítéletet Magyarország menekültügyi szabályaival kapcsolatban, amelyek több ponton is összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az ítélet kihirdetése után azonnal végre kellett volna hajtani, ez mégsem történt meg.

Az EB szerint Magyarországnak legalább napi 5468 eurót, átszámítva 2 millió forintot kellene fizetnie a korábbi ítélet kihirdetése és az abban foglaltak teljesítése közötti, de legkésőbb a mostani ítélet kihirdetéséig terjedő időszakra. Az EB ennél is nagyobb bírságot, napi 16,393 eurót (6 millió forint) javasol, ha az ítélet kihirdetése után sem teljesíti a kormány azt, amit kell.

A bíróság határozatában jóváhagyhatja, vagy módosíthatja az Európai Bizottság pénzbírságra vonatkozó javaslatát. Az ítélet már jövő tavasszal megszülethet, ha a kormány továbbra sem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az uniós támogatásból.