„Klubrádió
A lényeg

Nagy összeggel gyorsítaná az egészségügyet a kormány

21/06/2021 08:09

| Szerző: Klubrádió

Bár Orbán Viktor korábban a kormányinfón arról beszélt, hogy semmilyen egészségügyi átszervezés nem lesz, előkerült egy dokumentum, amely két törvény, egy kormányrendelet és négy miniszterri rendelet módosításáról szól, melyek értelmében 22 milliárd forinttal gyorsítanák a járvány miatt elmaradt beavatkozásokat, valamint a védőnői rendszert, a rezidensi ösztöndíjakat, valamint alapellátási ügyeletet is átalakítanák.

Orbán Viktor nemrég azt mondta, semmilyen egészségügyi átszervezés nem lesz, a Népszava ezzel szemben arról cikkez, hogy előkerült egy dokumentum, ami két törvény, egy kormányrendelet és négy miniszterri rendelet módosításáról szól. Ezek értelmében még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását.

A több mint 50 oldalas, a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslat két törvény, egy kormányrendelet és további négy miniszteri rendelet módosításával folytatná a kórházi kapacitások fejlesztését, illetve az ellátórendszer szerkezetének finomhangolását.

Forrás: Flickr.com
 

Ezen kívül a védőnői rendszer átalakítását, a rezidensi ösztöndíjak korrekcióját, az új alapellátási ügyelet újraszervezését is tartalmazza a javaslatcsomag. Így az alapellátási ügyelet 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működne. Ezt július elsejétől Hajdú-Bihar megyében tesztelik. A lap szerint múlt pénteken a kórházszövetség konferenciájával egyidőben tájékoztatták az új rendszerről a megyében ügyeleti központokat működtető települések polgármestereit.

A hvg.hu összefoglalójában azt is hozzáteszi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök két hete még azt mondta a kormányinfón, "semmilyen egészségügyi átszervezés vagy reform nem lesz".