„Klubrádió
A lényeg

Müller Cecília új csúcshivatal vezetője lesz

31/07/2023 17:42

| Szerző: Klubrádió

Augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn. 

A létrejövő szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd.

A BM egészségügyi államtitkára, Takács Péter azt mondta, a két szervezet működési körét összehangolják, így a jövőben egyszerűbb és jobban átláthatóbb szakhatósági struktúra alakul ki. Hangsúlyozta: a szervezetben jól elkülönülnek majd egymástól a különböző szakhatósági feladatok.

Az államtitkár szerint több szempontból egyszerűsödik a rendszer, ugyanis a két szervezet "gyakran kölcsönösen vett igénybe egymástól szakértelmet". Ezt most "házon belül" meg tudják oldani.

Az összevonástól azt várják, hogy nőjön a hatékonyság, és gyorsuljanak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is. Szolgáltató jellegű szakhatóságot szeretnének – fogalmazott Takács Péter.

Az OGYÉI felszámolása azért sem érhette váratlanul az érintetteket, mert néhány nappal azután, hogy az egészségügyi területért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter június végén visszavonta Szentiványi Mátyás OGYÉI-főigazgató megbízatását, felkerült a kormány honlapjára az OGYÉI önállóságát megszüntető kormányrendelet-tervezet is – idézi fel a hvg.hu.

A Népszavának pedig egy forrás még májusban beszélt arról, hogy az összeolvadásban szerepet játszhatnak az OGYÉI bevételei, ugyanis a szervezet szolgáltatási díjakból évente több milliárd forintot termel és fizet be a költségvetésbe. Az egyesülés után ezek a források az NNK működését szolgálhatják majd.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)