„Köszönjük,
A lényeg

Molnár Csaba: 3-5 százaléknyi plusz szavazót is hozhat a DK-MSZP-Párbeszéd együttműködése

2/04/2024 14:20

| Szerző: Klubrádió

A DK, MSZP, Párbeszéd átfogó együttműködése a következő parlamenti választásokról való felkészülésről szól, de persze az önkormányzati- és EP-választáson is ez közös listát jelent, nagyrészt közös polgármestereket, közös fővárosi listát, illetve közös egyéni önkormányzati képviselőket – mondta Molnár Csaba, a DK alelnöke, EP képviselő egy háttérbeszélgetésen.

Azért döntöttek így, mert szétesést tapasztaltak a magyar politikában mindkét oldalon, a Fidesz veszített akár egymillió szavazót is a kegyelmi botrány óta, az ellenzéki oldalon pedig még szélesebb a dezintegració; rengeteg az új párt, akik bár nem mérhetők, zajkeltésre alkalmasak. Ellenzéki választópolgár szétesettséget lát ezen az oldalon, ami rossz válasz az ellenzék részéről a Fidesz szétesésére – nyilatkozta Molnár. A DK ezért gondolt arra, hogy feladja a korábbi pozíciót, integráció kell, amire a pártok közül az MSZP-Párbeszéddel volt lehetőség. A mérések alapján a szavazatokat össze lehet adni ezeknél a pártoknál, sőt 3-5 százaléknyi plusz szavazó bevonására is alkalmas ez az együttműködés a bizonytalanok közül, a két legnépszerűbb politikus pedig Dobrev és Karácsony ezekből a pártokból jönnek – érvelt az EP képviselő.

Molnár szerint a biztonságra törekvő választók számára ez lehetséges választás, és leegyszerűsíti az ellenzéki tért, a választó polgár lehetőségeit.

"Amikor ezt a együttműködést összeraktuk, Magyar Péter még sehol sem volt, de a felbukkanása csak növelheti a dezintegraciot, ezért a nagyobb ellenzéki pólusképzést erősíti" – fogalmazott a DK alelnöke. Arról is beszélt, hogy a főpolgármester-választáson ha kicsit is jók a kutatások, akkor Karácsony Gergely fog nyerni. Ugyanakkor Vitézy szerinte be tudja vinni az LMP-t a közgyűlésbe. 

A kerületekben nem haladtak előre a tárgyalások, de a DK polgármester-jelöltjei megvannak, ott már nincs vitás kérdés, mások jelöltjeivel van, több kerületben maradtak nyitott kérdések.

A 12. kerületi előválasztáson a DK szerint a polgármester jelöltségért zajlik az előválasztás, az egyéni képviselői helyekről csak a Kutyapárt és a Momentum állapodott meg, ebben a többi párt nincs benne, az előválasztás után erről meg kell egyezni, szerinte erről most is van tárgyalás. Ezt Molnár Csaba szerint a Kutyapárt is tudja, az ellenkező kommunikáció inkább szavazatszerző próbálkozás.

"A kiábrándult fideszes szavazó egy jeti, nem létezik, '22-ben viszont MZP ámokfutása miatt sokan szavaztak a Fideszre, de ők nem voltak igazán fideszesek sosem. A bizonytalanok közül kell behozni szavazókat, illetve a saját szavazókat kell elvinni, '21-ben is lehetett volna nyerni" – mondta Molnár Csaba.

Hozzátette, Nagykanizsa és Szolnok tűnik a még fideszes vidéki városok közül leginkább nyerhetőnek. Nincs megállapodás Miskolcon, Győrben, Egerben, Dunakeszin és Szigetszentmiklóson sem. A DK mindenhol előválasztás párti, de a Momentum nem nyitott erre, ha az nincs, akkor el fognak indulni a DK-s jelöltek.