„Klubrádió
A lényeg

MNB: Vitairat a nyugdíjrendszer átalakításáról

22/05/2022 01:29

| Szerző: Klubrádió

A jegybank szerint nemcsak a gyermekvállalás ösztönzése miatt, hanem a nyugdíjrendszer igazságosabbá tétele érdekében is fontos lenne a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjakban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég publikálta kétéves stabilizációs programját a Fenntartható Egyensúly és Felzárkózás 144 pontja címmel, amit vitairatnak szántak – írja a Telex.

Foglalkoztatási és termelékenység-növelési szempontból három javaslatot fogalmazott meg az MNB.

  • Ösztönözni kéne a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalást, az ez után járó nyugdíjbónusz emelésével. EU-s átlagban az emberek 6,4 százaléka dolgozik a nyugdíjkorhatáron túl (a nyugdíj igénylése nélkül), a V4-ek átlaga 5,7 százalék, a magyarországi pedig mindössze 4,4 százalék.
  • A nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene kapcsolni. Ez korhatáremelést jelentene, hiszen a várható élettartam fokozatosan nő.
  • Felül kell vizsgálni a nyugdíjszámítás módját. Erre azért lenne szükség, mert jelenleg Magyarországon nagyon erősen függ az induló nyugdíj az utolsó évek béremelkedésétől.

Az MNB szerint el kellene érni, hogy a jelenlegi évi 90-93 ezer újszülött helyett 2030-ra évi 110 ezer gyerek szülessen. Erre azért lenne erre szükség, mert az elmúlt évtizedben 200 ezer fővel csökkent a népesség, és demográfiai fordulat nélkül 2030-ra további több mint 400 ezres csökkenés várható.

A portál megjegyzi, hogy legutóbb 1995-ben volt 110 ezer feletti az élveszületések száma, azóta folyamatosan csökkent. A mostanihoz képest tehát nagyjából 20 százalékkal nagyobb születésszámot tartanának optimálisnak a következő évtizedre.

A jegybank szerint nemcsak a gyermekvállalás ösztönzése miatt, hanem a nyugdíjrendszer igazságosabbá tétele érdekében is fontos lenne a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjakban.